Brněnská veřejnost se loučí s legendárním Priorem

  • 6. května 2024,
  • 17:33,
  • Brno,
  • Jakub Sabol

Ve městě je jedním z mála dochovaných staveb v celostvětově známém brutalistním stylu. Nesnaží se být krásný, ale naopak ještě zvýrazňuje svou konstrukci a použitý materiál. Bývalý obchodní dům Prior vedle hlavního nádraží je jedinou stavbou tehdy nerealizované jižní čtvrti. I tak se stal výraznou dominantou centra Brna. Ještě letos ustoupí nové zástavbě a lidé mají poslední šanci si ho prohlédnout zevnitř.

Reklama

Volně přístupný a částěčně zastřešený veřejný prostor vznikne v oblasti bývalého Prioru v centru Brna. Místo jedné brutalistní budovy tu v budoucnu vyroste šest moderních prosklených domů.

„Ve spodních patrech budov budou obchody služby, restaurace, ve vyšších patrech pak budou byty a kanceláře. Celou jednu budovu, která přiléhá k ulici Dornych obsadí klinika EUC. Kromě ordinací a zázemí zde budou i dvě lékárny,“ vyjmenovává Ondřej Micka, mluvčí společnosti Crestyl.

Na opačné straně postaví hotel. Dočasný průchod mezi autobusovým a hlavním nádražím se pak změní k nepoznání.

„Kromě samostatných provozů, kterých zde bude celá řada, zde bude i foodhall, neboli vlastně velká tržnice restaurací, kaváren a barů. Celý projekt Dornych bude samozřejmě napojený na stávající uliční síť a podchod pod nádražím. Bude tvořit přechod mezi historickou částí města a budoucí jižní čtvrtí, popisuje Ondřej Micka, mluvčí společnosti Crestyl.

Projekt investor koordinuje s mětskými architekty, aby fungoval jak nyní, tak i po přesunu vlakového nádraží. Současná budova s prvními eskalátory v Brně stojí v ulici Dornych od osmdesátých let a patří mezi symboly moravské metropole.

„Je to ztráta nějaké vrstvy naší historie, který byť vznikla v minulém politické režimu, tak do naší minulosti patří a je záznamem určité doby,“ lituje Šárka Svobodová, historik architektury BAM Brno.

Monumentální budova je pouhým fragmentem původních plánů z šedesátých let. Na místě měly tehdy stát dvě stejně velké stavby a s dalšími brutalistními domy vytvořit onu zmiňovanou jižní čtvrť.

„Třetina provozu jsou sklady, třetina obchody a třetina takové to provozní zázemí. Na ten obchodní kvádr navazují tři patra administrativy. V tom domě pracovalo 750 lidí,“ říká Šárka Svobodová, historik architektury BAM Brno.

Právě Svobodová tu pořádá veřejné kometované prohlídky. S lidmi prochází převlékárny, dílny, nevyužívané sklady nebo jídelnu. Atraktivní jsou zejména pohledy z nejvyšších pater. Zájemci mají šanci do konce května.

„No mě hlavně zaujalo, že se ta budova bude bourat, že končí celá historie tady toho brutálního monumentu, který je tady vlastně dýl, než jsem v Brně já, líčí Ondřej Sitek, účastník prohlídky.

„Je to rozhodně zajímavé a doporučuji, pokud někdo bude mít možnosti se sem přijít podívat, tak ať toho využije. Dozvěděl jsem se spoustu zajímavých věcí,“ přidává Karel Pavlata, účastník prohlídky.

Doufám, že jsme tu poptávku naplnili, protože jsme tím domem provedli za poslední měsíce dva tisíce lidí, dodává Svobodová, historik architektury BAM Brno.

Bývalý Prior podle mluvčího Crestylu půjde k zemi letos na podzim. Domy začnou v lokalitě růst ihned po jeho stržení. Projekt za 7 miliard by chtěl investor dokončit do tří let. To vše s plně zachovaným průchodem pro pěší. 




Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 25 280 do 37 170 Kč/měsíc

Detail

ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 25 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu