MiniGarage Brno vystavuje přes tisíc autíček

  • 4. září 2024,
  • 18:19,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

Auta, motorky, traktory, náklaďáky nebo sanitky či taxíky. To a mnohem více mohou milovníci aut najít v muzeu Minigarage Brno. A to pouze a jedině v měřítku jedna ku osmnácti.

Reklama

Od roku 2019 funguje v Brně muzeum autíček plné exponátů, které nasbíral provozovatel Antonín Malec. Podle jeho slov by se mělo jednat o největší veřejně přístupnou sbírku modelů aut v měřítku 1:18 v Evropě. Vášeň k těmto autům se v něm probudila na oslavě spolužáka, který byl obdarován právě autíčkem v tomto měřítku.

“Tak jsem si koupil právě jedno to první a potom k tomu tak přibyla ta láska, že prostě blázen sběratel musí mít tu sbírku čím dál tím větší, a tak postupně nějak k tomu došlo, no,”  řekl Antonín Malec, majitel muzea.

Cesta od vášně k rozhodnutí sdílet sbírku se světem byla následně poměrně jasná.

“Bylo mi líto, že ta auta jsou vystavena někde v bytech, ve dvou bytech a jedné kanceláři. A chtěl jsem, aby ta autíčka nějak viděla i veřejnost, aby z toho měli radost i ostatní. Takže z toho důvodu to tak nějak vzniklo,” řekl Antonín Malec, majitel muzea.

Prvním domovem bylo autíčkům Technické muzeum v Brně. Po dvou letech přesunul pan Malec exponáty do současného muzea na ulici Tábor v Brně. Aktuálně je v muzeu vystaveno více než 1200 modelů, mezi kterými lze najít nejen osobní auta, ale také traktory, motocykly, tahače, nákladní automobily a další. Často se jedná o tematické celky.

“Mně se nejvíc líbí ta reklamní autíčka. Ty jsou tam vepředu,” doplnil Michael Šebela, manažer muzea.

“Já se snažím sbírat ty modely v určitých celcích, tzn. ne tak, co se mi líbí a že bych to hned koupil, ale musí to být třeba policejní vozy nebo sanitky… nebo máme taxíky. Anebo určitý druh od Volkswagenu třeba, že jsou to ty busy,” vysvětlil Antonín Malec, majitel muzea.

Sám majitel si asi nejvíce cení úplně prvního autíčka, Mercedesu, který si koupil v roce 1997 a který je také v muzeu k vidění. Prohlídka muzea může být zážitkem nejen pro zapálené sběratele či milovníky aut, ale také pro děti.

“Rodinám to trvá kolem půl až tři čtvrtě hodiny. Celá ta prohlídka. Ale samozřejmě potom sem může přijít nějaký zapálený sběratel a tomu to třeba trvá hodinu a půl - dvě hodiny,” řekl Michael Šebela, manažer muzea.

Přesto, že se v autíčkách v měřítku 1:18 nedá jezdit, mohou vás s trochou fantazie přenést do světa, kde se nablýskanými vozy nevozí jen ti nejbohatší. Muzeum, které na malém prostoru nabízí velkou podívanou, je otevřeno vždy od čtvrtka do neděle.




Zemědělské družstvo Sebranice - místo výkonu práce - Velkokapacitní kravín Svitávka
Svitávka
od 30 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail

DIOL družstvo Vyškov
Vyškov
od 120 Kč/hod.

Detail

GWA personnel s.r.o. - 001
Rajhrad
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu