100 let husitského kostela v Králově Poli

  • 18. května 2024,
  • 21:03,
  • Brno,
  • Jakub Sabol

Po vzniku republiky byl prvním kostelem na Moravě, který postavila tehdy nově založená Církev československá. Jeho slavnostnímu otevření přihlíželo 12 tisíc Brňanů. Husitský kostel v Králově Poli slaví 100 let a zároveň se probouzí z mnohaletého spánku.

Reklama

Josef Fejsak vítá na pravidelné bohoslužbě své věřící v liturgickém chrámu. Pravoslavná obec po domluvě s husitskou církví už více než rok využivá prostory královopolského Husova sboru.

„My sloužíme tady každou neděli a všechny svátky. Je to tu krásné, protože tady máme možnost modlit se přes den, večer, kdy chceme, jsme velice rádi,“ říká nadšeně Josef Fejsak, duchovní otec Pravoslavné církevní obce v Brně.

V současnosti tvoří Pravoslavnou obec v Brně několik tisíc příznivců. Rozmach zažívá s příchodem lidí z východu, kteří utekli před válkou. Dle slov Josefa Fejsaka se obec věřícím snaží pomáhat duchovně i materiálně kdykoli se na ni obrátí.

„Jsou tu Češi, Ukrajinci, Rusíni, Rusové, Bulhaři, Srbové, Makedonci, Řekové, ale je tu i arabská komunita, takže tvoříme jeden celek, jednu velkou rodinu,“ přibližuje Josef Fejsak, duchovní otec Pravoslavné církevní obce v Brně

V kostele se konají i další církevní obřady, hudební vystoupení nebo třeba předmanželská setkání. To vše s příchodem nového faráře Jana Jonáše Zaplatila. A kostel po dlouhých 13 letech útlumu nebývale ožívá.

„My jsme vlastně zjistili, že těm lidem není to místo lhostejné, že vlastně skutečně mají zájem podílet se na tom probuzení. Tito lidé sem docházejí a někteří z nich jsou třeba etablovaní v jiných církvích, že jsou třeba pravoslavní, v jiných sborech, katolíci,“ Jan Jonáš Zaplatil, farář Husova sboru CČSH v Brně-Králově Poli.

Základní kámen prvorepublikové stavby v tehdy nově vznikající části Králova Pole položil sám zakladatel církve a husitský patriarcha Karel Farský. Za necelý rok už se v něm konala první mše. Obrovskou slávu vůbec prvního kostela, který církev postavila na území Moravy, dokládá přítomnost dvanácti tisíc přihlížejících.

„Zase to byla velká sláva nejen pro Královo Pole, pro celé Brno a dalo by se říct pro celou Moravu,“ uznává Jan Jonáš Zaplatil, farář Husova sboru CČSH v Brně-Králově Poli.

V přízemí vystupují desítky uměleckých sborů v rámci samostaného divadla Barka. Zmíněný chrám s pravoslavnou výzdobou a osmimetrovým dřeveným křížem je až v prvním patře nad divadelním sálem. V kostele je i služební kancelář a několik bytů pro členy farnosti.

Součástí kostela je i mohutná věž, která nabízí výhled na všechny světové strany. Lidé se sem dostanou úzkým žebříkem a pohled na Brno je odsud skutečně unikátní.

Přímo pod věží je pak prosklený ateliér a nevyužívaná půda. Především kvůli havarijnímu stavu původního krovu Československá církev husitská postupně plánuje rekonstrukci celého domu za 130 milionů korun.

„Jsme spustili takový projekt kup si svoji tašku, tím se myslí tu střešní tašku, kterou by ten donátor obdržel od nás, kdyby se podílel na té obnově toho našeho krovu a střechy,“ Jan Jonáš Zaplatil, farář Husova sboru CČSH Brno-Královo Pole.

Farnost spolu s Turistickým informačním centrem chystá otevřít kostel prostřednictvím komentovaných prohlídek. Do té doby mohou lidé v rámci červnové Noci kostelů vystoupat na věž s kalichem, která je výrazným symbolem Králova Pole už dlouhých 100 let. 




JARA stavební společnost, s.r.o. Vyškov
Vyškov
od 30 000 Kč/měsíc

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

OPTIMIA facility s.r.o. - Moravský Písek
Moravský Písek
od 130 Kč/hod.

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu