Brněnský Jundrov se pyšní moderní loděnicí

  • 23. května 2024,
  • 17:28,
  • Brno,
  • Jakub Sabol

Lodní sporty se zaměřením rychlostní kanoistiku mají v Brně takřka stoletou historii. Za celou dobu tu vyrůstají celé generace úspěšných a především nadšených sportovců. Takový Pavel Holubář se od řeky Svratky dostal až na olympiádu v Sydney. Teď se celá komunita lodních bojovníků těší z nové budovy, kterou tu po pěti letech snažení s radostí otevřeli.

Reklama

Barboře Žalkovské začala letní příprava. V brněnském Jundrově si pravidelně chystá loď, aby se mohla spolu s dalšími vydat na hladinu řeky Svratky.

„Máme připravené tréninkové plány a podle toho se řídíme a jedeme různé úseky podle toho, jaké je zrovna roční období máme různé tratě. V tomhle období už končíme s dlouhými tratěmi a začínáme ty krátké, takže dvoustovka, pětistovka a jeden kilometr. Pak jdeme z vody a jdeme třeba běhat,“ popisuje Barbora Žalkovská, rychlostní kanoistka.

Rychlostní kanoistice se věnuje sedm let. Z koníčku se jí postupně stává životní náplň. Jako nadějná dorostenka má před sebou tři měsíce tvrdého tréninku, na srpnovém mistrovství republiky totiž touží skončit nejhůře druhá, což by ji vyneslo vysněnou nominaci.

„ Pro mě teď jako největší úspěch by byl se dostat na olympijské naděje, což se do osmnácti let jezdí a je to pro nás mladší asi největší závod, takže to jsou největší ambice v našem věku,“ říká skromně Barbora Žalkovská, rychlostní kanoistka.

Nejen Žalkovská se těší z nového zázemí, které v jejím domovském klubu právě otevřeli. Starou loděnici nahradila moderní budova, která se okamžitě stala ozdobou lodních sportů napříč republikou.

„Máme všechno, co potřebujeme. STRIH specializovaná posilovna, samozřejmě šatny, samozřejmě takové ty společenské místnosti, je tam pro nás skvělý, že tam je sauna a taková odpočinková místnost,“ ukazuje Zdeněk Janeček, předseda klubu CANOE & KAYAK CLUB Brno.

V prvním patře, pak mohou sportovci a návštěvníci areálu relaxovat na velké terase s výhledem na řeku. K dispozici tu je také sklad s novými loděmi. Budova se špičkovým zázemím je vyvchholením pětiletého snažení činovníků brněnského klubu.

„Je to obrovský přínos hlavně pro ty budoucí generace, protože mají zázemí, které vydrží desítky a desítky let. Věřím, že jednoho dne tady vychováme nějakého účastníka olympiády,“ doufá Zdeněk Janeček, předseda klubu CANOE & KAYAK CLUB Brno.

Celý projekt včetně vybavení stál 30 milionů. Jeho výstavbu výrazně podpořila Národní sportovní agentura.

„Příspěvek národní sportovní agentury byl tuším někde ve výši osmnácti milionů a 30 procent částky doplatil žadatel z vlastních zdrojů nebo z podpory Jihomoravského kraje a města Brna. Ta spoluúčast tam byla ve výši třiceti procent,“ říká Ondřej Šebek, předseda Národní sportovní agentury.

V současnosti klub pracuje pěti generacemi rychlostních kanoistů a zájem o tento lodní sport momentálně evidují i u dětí. Dvoufázově tu trénuje deset sportovců a někteří z nich reprezentují v juniorských kategoriích.




JARA stavební společnost, s.r.o. Vyškov
Vyškov
od 30 000 Kč/měsíc

Detail

Zemědělské družstvo Sebranice - místo výkonu práce - Velkokapacitní kravín Svitávka
Svitávka
od 30 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail

GWA personnel s.r.o. - 001
Rajhrad
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu