Stavba Areny postupuje dle harmonogramu

  • 22. května 2024,
  • 19:57,
  • Brno,
  • Jakub Sabol

Domácí utkání hokejové Komety, mezinárodní zápasy v míčových sportech, koncerty nebo třeba významné konference. Třináctitisícová hala roste na výstavišti v Brně od září minulého roku a hotová by měla být za dva roky. Přímo na staveniště zavítal i náš štáb.

Reklama

Šest podlaží, z toho dvě pod povrchem. Podzemní parkoviště a nejmodernější zázemí nejen pro sport. Kapacita hlediště necelých 13 tisíc sedících diváků. Stavba multifunkční areny na výstavišti zatím běží podle plánu.

„Stavba pokračuje velmi intenzivně. Máme za sebou veškeré zemní práce, provádíme základovou desku. Budování té bílé vany a následně budeme pokračovat zastřešením toho prvního podlaží,“ popisuje Petr Kratochvíl (SPOLEČNĚ - ODS a TOP 09), člen Rady města Brna.

Na obří stavbě momentálně pracuje asi 150 lidí. Výrazný stavební ruch dokládá i množství nákladních aut, bagrů a čtyři vysoké jeřáby. Beton tu doslova tuhne před očima.

Za přísných bezpečnostních opatření sem dvacítka nadšenců nahlédla v rámci komentované prohlídky. Po prvotní kontrole mohli opatrně vstoupit na staveniště. Odborné přednášky vede také koordinátorka Kristýna Pavlíčková. V rámci stavby pracuje jako technolog výroby a s projektem je tak velmi dobře seznámená.

„Tady jim dáme nějaký krátký výklad o dispozici haly, o investorech a projektantech, kteří halu projektovali a potom následuje technický výklad o zakládání stavby. Je to zajímavé, setkáváme se s mnoha zajímavými dotazy nebo dotazy směřovanými na hokej, což je nejčastější,“ popisuje Kristýna Pavlíčková, technolog výroby pro stavbu Areny Brno.

Podle vedení města je o prohlídku multifunkčního chrámu enormní zájem. Někteří lidé koušou definitivní konec profi hokeje za lužáneckým parkem, na novou halu v Pisárkách se ale těší.

„Za Lužánkami jsem chodil na Zetor ještě, takže toho trošku lituju, protože su Krpolák a mám to kousek do haly. Má to tam tradici, ale obávám se, že něco podobného, jako je tady by tam postavit nešlo, takže si myslím, že ta volba sem je správná,“ hlásí návštěvník prohlídky Jiří Fiala.

„Je to větší, než jsem čekal. Jelikož jsem fanoušek hokeje, tak se chci podívat, jak pokračuje stavba, takže chci to vidět a chci to dneska nafotit,“ přidává další návštěvník František Kessner.

Brno plánuje přidat další prohlídky zhruba v polovině června. Multifunkční arenu by mělo převzít za dva roky.

„My v tuhle chvíli už ladíme a diskutujeme s různými promotéry obsazenosti té haly. Ono bude velmi důležité nejenom 25. 5. převzít, ale vlastně ji v několika týdnech a měsících vyzkoušet, tak aby všechno svítilo a hrálo tak, jak má,“ Petr Kratochvíl (SPOLEČNĚ - ODS a TOP 09), člen Rady města Brna.

Stavba haly s úpravou okolí vyjde čtyři a půl miliardy. Provoz zajistí město. Arena bude v roce 2026 hostit ženská Mistrovství Evropy ve volejbale a v házené. O čtyři roky později bytu podle Kratochvíla měly české házenkářky odehrát svá utkání v rámci Mistrovství světa. 




DOZETR s.r.o. - 01
Vojkovice
od 30 000 do 48 000 Kč/měsíc

Detail

London Logistic s. r. o. - 001
Rajhrad
od 23 500 Kč/měsíc

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu