Centrum Brna se ponořilo do světa pod mořem

  • 23. května 2024,
  • 10:57,
  • Brno,
  • Jakub Sabol

Až šestimetrové modely podmořských živočichů prošly centrem Brna. Divadelní festival letos sáhl k netradičnímu zahájení. Unikátní představení si užily stovky lidí.

Reklama

Za zvuku kostelních zvonů nafouknout svítící velrybu, propojit kabely a na dřevěných tyčích postupně pozvednou všechny nafukovací modely. To vše před zraky prvních zvědavců. Zelný trh se při západu slunce postupně mění v magický podmořský svět. Unikátní show vyžaduje důkladnou fyzickou přípravu.

„Dneska tady budeme mít světelné loutky, které se jmenují návštěvníci. Ta loutka má zhruba šest metrů výšku a délka ryby mají zhruba osm metrů. Každá ta loutka je originální, takže každá má trochu jiné rozměry,“ popisuje Anna Černá produkční V.O.S.A. Theatre.

Pod hladinou oceánu proplouvá třeba Erika Čičmanová. V kostýmu potápěče má za úkol vtáhnout malé i velké diváky do děje specifického vystoupení.

„Mám interakci samozřejmě s mořskými bytostmi, ale mám interakci i s diváky, ale moje role je nonverbální, protože já maximálně můžu vypouštět bublinky. Prostě pod vodou mluviti se nedá,“ vysvětluje Erika Čičmanová, vystupující V.O.S.A Theatre.

S úderem deváté hodiny se všechny modely dávají do pohybu. Ty několikrát obkrouží Zelný trh, kde přichází i první kontakt s přihlížejícími.

Po půl hodině se obří modely vydávají na průvod ulicemi města. Velryby a medúzy procházejí kolem Staré radnice na Dominikánské náměstí. Po cestě zdraví náhodné kolemjdoucí, turisty i lidi sedící na restauračních zahrádkách. Po celou dobu je doprovází davy příznivců.

Dav pomalu dorazí až na náměstí Svobody, kde se průvod otáčí a stejnou trasou míří zpět k divadlu Reduta.

Modely podmořských živočichů přilákaly stovky lidí. Podobnou událost brněnské centrum nepamatuje.

„Moc příjemný překvapení, Fakt to vypadá nádherně. Mají to krásně vymyšlený a světýlka nádherné a my jsme si to moc užili,“ hlásí nadšeně jedna z návštěvnic.

„Co se tobě nejvíc líbí?“ „Ty medúzy“ „A proč?“ „Protože mají ty konce svítivý.“

„Mně maminka povídala, že jsou tady velký ryby a já mám moc ráda ryby.“

„Mně se líbí, jak moc to svítí a že si můžu šahat na ty ryby.“

Světelná show je symbolickým zahájením Divadelního festivalu, který na prkna všech brněnských divadel přinese doslova maraton inscenací.

„Letos očekáváme, že ten mezinárodní formát festivalu, který je pro nás klíčový nejenom tím, že vozíme zahraniční představení, tak se tentokrát překlene i do té tuzemské linky a budou moct diváci se podívat, co všechno se v Česku událo za ten rok,“ přibližuje Barbara Gregorová šéfdramaturgyně Divadelního festivalu Brno.

Jubilejní patnáctý ročník pod Špilberkem během šesti dnů představí hned padesát her pod dohledem kritiků z celého světa. 




OPTIMIA facility s.r.o. - Moravský Písek
Moravský Písek
od 130 Kč/hod.

Detail

DOZETR s.r.o. - 01
Vojkovice
od 30 000 do 48 000 Kč/měsíc

Detail

Zemědělské družstvo Sebranice - místo výkonu práce - Velkokapacitní kravín Svitávka
Svitávka
od 30 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu