Na starý okruh v Brně se vrátily předválečné sportovní vozy

  • 19. června 2024,
  • 17:45,
  • Brno,
  • Jakub Sabol

Vzpomínková jízda historických vozů z předválečného období připomněla slavný závod 1000 mil československých. 120 vozů se od sídla Autoklubu v Opletalově ulici vydalo směr Bratislava v co možná nejpodobnější trase. Důležitá zastávka ve starém depu Masarykova okruhu připomněla i slavnou historii brněnského motorsportu.

Reklama

Josef a Sebastian Šmídovi usedli do Škody rapid cabrio z roku 1927. V rámci měřené jízdy si vyzkoušeli projet trasu starého okruhu v Brně. Na cestu v plném provozu s sebou vzali i televizní štáb. A plně naložená škodovka pořádně funěla.

V minulosti vyrobili pár set kusů. Jezdil v ní třeba Karel Čapek. Dnes už ve verzi se stahovací střechou fungují jen čtyři vozy. Na Staré dálnici z téměř stoletého auta Šmídovi výtahli uctyhodných devadesát kilometrů v hodině.

Pořádný oříšek čekal modrou škodovku o kus dál — pověstné kohoutovické převýšení. Ikonickou Farinovu zatáčku v lese projela s velkou námahou. Jízdu plně naloženého miláčka si ale táta se synem pochvalovali. Pod slavnými serpentinami nechyběly emoce, ani vtípky.

„Dobrý to bylo. Cesta dábelská. Kdyby nám nepřekáželi chodci, trolejbusy, auta a naši kolegové, tak by by to dobrý. Skvělý, nikoho jsme nepřejeli, nezabili, což je výjimka, takže super," smějí se Josef a Sebastian Šmídovi.

Ze středních Čech do Brna už podruhé přijeli se svým sporťákem MG také Libor a Oliver Frankovi. Devadesát let starý stroj britské výroby si pořídili před třemi lety.

„Je malý mrštný, lehký, má to sice malý objem motoru, ale je to taková závodní myška. Jsme nadšený, když vidíme ty obrázky z toho a je nám trochu nostalgicky líto, že se to nemůže už takhle opakovat,“ Libor a Oliver Frankovi.

Brněnská časovka byla součástí vzpomínkové vyjížďky odkazující slavný závod 1000 mil československých. Jízdu v hlavním městě symbolicky odstartoval prezident Petr Pavel. Po cestě do Bratislavy sporťáci kopírovali původní trasu závodu. Na okraji moravské metropole se zdrželi asi dvě hodiny.

„Dali jsme dohromady 120 předválečných historických vozů, což je vlastně takový strop, který se vejde do Opletalovy ulice, před budovu Autoklubu. Ta trasa tady původně taky vedla, takže spojujeme dvě krásné věci dohromady,“ vyjmenovává Jiří Patočka, organizátor vzpomínkové jízdy veteránů.

Majitelé veteránů se zastavili ještě v Lednici, aby k večeru dorazili do slovenského hlavního města, kde celodenní vzpomínková jízda motoristických nadšenců skončila. Do Prahy se vrátili o dva dny později. 




Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Plantgare s.r.o. - 001
Modřice
od 19 500 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. Rostěnice
Rostěnice-Zvonovice
od 21 000 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu