Důlní vody mají zásobovat Oslavany teplem

  • 28. června 2024,
  • 18:02,
  • Brno,
  • Jan Kruba

Potenciál důlního prostoru chce využít Jihomoravský kraj. Využití podzemních i důlních vod může být podle představitelů kraje významnou pomocí v období sucha.

Reklama

Město Oslavany spolu s Jihomoravským krajem chystá zajímavý projekt využití důlních vod.

Tento projekt je jenom jeden z té řady projektů na využití důlních vod a my když jsme nastoupili na Jihomoravský kraj, tak jsme v první fázi dělali právě analýzu toho možného využití důlních vod,” předestřel Jan Zámečník, náměstek hejtmana JMK (KDU-ČSL).

Nacházíme se na konci Rosicko-Oslavanského uhelného revíru a Dědičná štola je vlastně odvodňovací štola, kterou dnes přepadává voda ze zatopeného uhelného revíru. Touto štolou vytéká zhruba 30 vteřinových litrů,” řekl Vít Aldorf, starosta Oslavan (ODS).

“Zatímco u některých těch zdrojů důlních vod se ukazuje, že možná budou použitelné třeba jako na zálivku nebo na fotbalová hřiště na kropení, pro technické služby a tak dále, tak u tohoto zdroje se ukázalo že to je v podstatě nemožné, “ vysvětlil Jan Zámečník, náměstek hejtmana JMK (KDU-ČSL).

Jedná se totiž o vodu silně kontaminovanou oxidem železa. Proto byla vybudována čistící stanice, která vodu upravuje. Zde se do vody dávkuje vápenné mléko, které oxidy železa vysráží a následně voda může být vypuštěna do řeky Oslavy.

“A my se do tohoto systému napojime tak, že buď na nátoku nebo odtoku, to se právě ještě technický teď řeší, napojíme defakto s tepelnými čerpadli která budou následně zásobovat Oslavany teplem.”osvětlit Vít Aldorf, starosta Oslavan (ODS).

“Jsem velmi rád, že firma Diamo nám se rozhodla v tomto pomocí a právě máme jednání za účelem toho, kam umístíme případně ten zdroj té geotermální energie, tu turbínku a ohledně dalších technických parametrů, které budou potřeba pro tu studií,” doplnil Jan Zámečník, náměstek hejtmana JMK (KDU-ČSL).

Počítá se, že tepelná čerpadla budou zásobovat teplem v podstatě celé Oslavany. Týká se to samozřejmě domů napojených na centrální zdroj tepla. Primárně tedy sídlištního celku.

“ A následně v té další etapě se jedná o připojení stadionu, zámku, náměstí, takže v podstatě ta centrální část Oslavan, kde to je rentabilní, by byla zásobovaná teplem. Potřeba Oslavan v současné době je 1,6 megawaty a tento zdroj nám jich dá 5,” dokončil Vít Aldorf, starosta Oslavan (ODS).

Stále jasněji se ukazuje, že se zdroji je třeba šetřit. Takovéto projekty jsou příkladem, že Jihomoravskému kraji a zastupitelům měst i obcí není tento problém lhostejný.




JARA stavební společnost, s.r.o. Vyškov
Vyškov
od 30 000 Kč/měsíc

Detail

GWA personnel s.r.o. - 001
Rajhrad
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

DOZETR s.r.o. - 01
Vojkovice
od 30 000 do 48 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu