Postupná obnova pravého břehu Svratky v Brně

  • 3. července 2024,
  • 18:25,
  • Brno,
  • Jakub Sabol

Vodácký areál na pravém břehu řeky Svratky vybudovali němečtí židé a sportovní nadšenci. Mimořádně atraktivní místo si v Jundrově vyhlédli už v polovině 19. století. Dnes je sportoviště rozdělené na několik částí s různými provozovateli.

Reklama

Víceúčelový sál a venkovní hřiště s umělým povrchem. Tak vypadá sportovní areál Masarykovy univerzity ve Veslařské ulici. Unikátní zónu přímo u řeky naproti velkému městskému okruhu využívají studenti každý den v rámci povinného tělocviku.

„Tady můžou absolvovat nějaké míčové sporty, je tady sál pro nějaké pohybové aktivity a samozřejmě ten areál, protože jsme u vody, tak nevíc slouží lodním sportům,“ popisuje Gabriela Peringerová, marketingový pracovník odboru komunikace Masarykovy univerzity.

Právě budovu univerzita otevřela minulý rok na podzim. Opravený areál za 25 milionů najednou poskytuje moderní zázemí až pro 70 sportovců. Využít ho může i veřejnost, většina termínů ale patří studentům.

Prakticky od těch devíti hodin až do patnácti, šestnácti hodin je areál využit pro výuku našich studentů, teprve potom je možné areál pronajmout,“ potvrzuje Gabriela Peringerová, marketingový pracovník odboru komunikace Masarykovy univerzity.

Součástí areálu je i tato historická loděnice z poloviny 19. století. Památkově chráněný objekt je ale kvůli špatnému technickému stavu dlouhodobě uzavřený.

Je to kombinace několika faktorů. Jedním z těch faktorů je samozřejmě stáří té budovy, to že když jsme ji dostali, už tehdy byla ve špatném stavu. V posledních šesti letech probíhá na budově takové práce údržby. Budova se opravuje průběžně a monitoruje. Jsme zřídili čidlo, které měří otřesy kvůli stavbě, která probíhá naproti,“ konstatuje Gabriela Peringerová, marketingový pracovník odboru komunikace Masarykovy univerzity.

Část jundrovského břehu má univerzita v rukou od roku 2013. Nové molo i samotný břeh ale nabízí komukoli, kdo po Svratce zrovna připluje. Původní areál po německých obyvatelích pamatuje třeba Zdeněk Pekárek, který v Jundrově začal jezdit na kajaku už v roce 1955. A k řece se pořád rád vrací.

„Tady bývala nějaká vozová cesta málo používaná, tady jsme kopali balonem po silnici. Pořádaly se tady vodácké běhy sem a tam. Hrávali jsme tady nohejbal, tenis, běhali odsud, scházeli se. Vždycky to patřilo nějaké katedře tělovýchovné. Ze všech škol tady studenti provozovali nějakou kanoistiku,“ vzpomíná Zdeněk Pekárek pamětník a bývalý člen veslařského oddílu Spartak Královo Pole.

Původní areál všech lodních sportů byl v minulosti průchozí. Dnes se musí jednotlivé parcely obcházet po přilehlé stezce. I tak se Pekárkovi, strůjci první posádky brněnské dračí lodě, v Jundrově líbí. Starou loděnici by v kontrastu starých staveb zachoval.

Změnilo se to rapidně během posledních dvou let. Tady tohle je všechno nové. Tady to všechno byly budovy a zbytky staveniště ruina. Bylo by to pěkný, to je přece krásná budova historická, protože takových nevím kolik v Brně je. Je to typ stavby jako ty vily tady v Žabovřeskách,“ dodává Zdeněk Pekárek pamětník a bývalý člen veslařského oddílu Spartak Královo Pole.

Hrázděný objekt by mohla zachránit nová spolupráce s Jihomoravským krajem. Dokud univerzita nesežene peníze na mnohamilionovou opravu, konstrukce cihlové stavby s ikonickou osmihrannou věží se v moderním sportovišti bude nadále rozpadat. Jakub Sabol Televize Brno 1.




DOZETR s.r.o. - 01
Vojkovice
od 30 000 do 48 000 Kč/měsíc

Detail

Zemědělské družstvo Sebranice - místo výkonu práce - Velkokapacitní kravín Svitávka
Svitávka
od 30 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail

GWA personnel s.r.o. - 001
Rajhrad
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu