Dominanta nové Vlněny bude brzy hotová

  • 5. července 2024,
  • 18:23,
  • Brno,
  • Jakub Sabol

Širší centrum Brna zcela mění svou tvář. Dělníci momentálně dokončují výškovou budovu v lokalitě, kde kdysi stávala textilní továrna. Legendární Vlněna, která Brnu dala přezdívku moravský Manchester, nefunguje od devadesátých let. Místo výroby tu teď lidé pracují, relaxují a do budoucna budou i bydlet.

Reklama

14 tisíc tun betonu, 6 tisíc metrů čtverečních fasády a dosud nespočítané kilometry kabelů. Slavnostní otevření budovy I v centru Brna se nezadržitelně blíží. Na stavbě pracuje asi 70 lidí. Bagry jedou naplno.

Pro vstup na staveniště je potřeba seznámit se s pokyny, následně obléct reflexní vestu a nasadit bezpečnostní helmu. Výstup na šedesát metrů vysokou budovu je možný pouze v přítomnosti projektového manažera a ředitele výstavby. Ti nás přivádí rovnou do nejvyššího patra. Výhled na Brno? Fascinující.

„V podstatě celý objekt je hotový, dokončuje se napojování systémů, vstupní podlaží dokončuje se napojování systému, vstupní podlaží, venkovní práce kolem objektu, aby byl přístupný,“ přibližuje Miroslav Honajzer projektový manažer CTP.

Dům zaujme nejenom výškou a moderním vzhledem, ale hlavně tím, že od osmého patra nahoru je širší. Ikonický je především sedmimetrový převis na jihozápadní straně. Pro statiky pořádný oříšek.

„Největší specifikum objektu je, že je vykonzolovaný, vyosený ve třech směrech víc do ulice Dornych. Muselo tam dojít k příhradovém vyztužení mezi stropními deskami. Toto řešení vypracovávaly společně dvě statické kanceláře,“ tvrdí Miroslav Honajzer, projektový manažer CTP.

„Teď se nacházíme na patře, pod námi je v podstatě díra, vlastně osmimetrová konzola, je to jeden z nejvýznamnějších prvků té budovy. Ta příhradová konstrukce drží těch dalších X pater, kterou jsou nad náma,“ ukazuje Jan Hübner, ředitel výstavby CTP.

Inteligentní hlídání obsazenosti, automatické zastiňování místností, chlazení a spouštění vzduchotechniky. Budova je prošpikovaná technologiemi, které lze v budoucnu ještě vylepšovat. Po dokončení se brněnské Íčko zařadí mezi nejmodernější budovy v Evropě.

„Pokud člověk vstupuje do objektu, prochází turnikety, tak výtahy už ví, do kterého patra budou směřovat a podle toho celá skupina výtahů pracuje, což je důležité hlavně ve špičkách, kdy lidé přicházejí ráno a dopoledne do práce a odpoledne odcházejí,“ tvrdí Miroslav Honajzer projektový manažer.

Věžák stojí v areálu Vlněny. Legendární textilka v širším centru přestala vyrábět na konci 90. let. Od roku 2016 se zcela proměnila v moderní čtvrť s prosklenými budovami. Lidé tu pracují nebo tráví volný čas. Je tu školka a zvlášť oblíbený je systém sdílených kanceláří.

„Celý ten areál je založen na ekosystému, který v Brně nemá obdobu, kdy my vlastně chceme těm lidem nabídnout všechno. Ta zeleň, která je kolem nás, na tu jsme hrozně pyšní, když se podíváme, chodí tady spousta lidí,“ dodává Jan Hübner, ředitel výstavby CTP.

Výšková budova by měla být hotová v červenci, slavnostní otevření pak je naplánované na 12. září. Za výškovou budovou dělníci staví bytový dům a plavecký bazén pro veřejnost. Celá Vlněna by tak měla být hotová na začátku roku 2026. 




DOZETR s.r.o. - 01
Vojkovice
od 30 000 do 48 000 Kč/měsíc

Detail

OPTIMIA facility s.r.o. - Moravský Písek
Moravský Písek
od 130 Kč/hod.

Detail

Zemědělské družstvo Sebranice - místo výkonu práce - Velkokapacitní kravín Svitávka
Svitávka
od 30 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu