Panoramatický výhled z brněnské rozhledny Ostrá horka

  • 24. července 2024,
  • 18:13,
  • Brno,
  • Jakub Sabol

Stojí v městském lese na severu Brna. Nabízí panoramatický výhled do širokého okolí. Rozhlednu Ostrou horku, která se tyčí ve výšce 405 metrů nad mořem, postavili před 16 lety místní nadšenci. Volně přístupná je celý rok.

Reklama

Královo Pole se sídlištěm Kohoutovice na horizontu, vysílač Hády nebo Řečkovice s bystrckými paneláky v pozadí. Zkrátka většina brněnských městských částí jako na dlani. Soběšická rozhledna nabízí zcela unikátní výhled na všechny světové strany.

„Běžně jsou zde vidět pálavské vrchy, při dobré viditelnosti dokonce i Alpy,“ hlásí Pavel Jordán, technik Lesů města Brna.

Necelých dvacet metrů vysoká rozhledna stojí v dubovém lese mezi Soběšicemi a Lesnou. Lidé tu na Brno shlíží z vyhlídkové plošiny ve výšce 16 metrů. Konstrukci vybudovali nadšenci, kteří se do klidné čtvrti nastěhovali v 90 letech. Jedním z nich je i Lubomír Šabatka.

„Jsme založili takový spolek Soběšická garda, tam jsme dělali různé společenské akce a pak z toho nějak vyplynulo, že bychom měli pro tu obec udělat ještě něco víc,“ povídá Lubomír Šabatka, obyvatel Brna-severu.

Sen o rozhledně s geniálním výhledem na celé město začali postupně přetavovat v realitu. Tým lidí dokázal vyřešit všechna povolení. Složil dohromady první milion korun, druhý doplatilo město. Příprava gardě zabrala dva roky. Soběšičtí se výrazně podíleli i na samotné stavbě. Do země poprvé kopli na začátku roku 2008. Slavnostního otevření se věž dočkala za pouhé tři měsíce.

„Projekt ten byl celkem jednoduchý, ten jsem zajišťoval já, protože jsem statik a celý život v tom dělám, takže jsme vymysleli tady tu ocelovou konstrukci. Nejhorší je to povolování. Limitovaly nás peníze. Nechtěli jsme budovat nich kamenného nebo zděného. Je vidět, že ta ocel pozinkovaná je teda to správný, a jak jsem říkal, bude to sloužit ještě řadu let,“ usmívá se Lubomír Šabatka, obyvatel Brna-severu.

Rozhledna stojí také vedle již neexistující barokní Kaple sv. Kříže, která tu sloužila jako významné poutní místo. V letech 1759 tu zaměřili vůbec první trigonometrický bod na našem území. Cestu kolem mezi své oblíbené běžecké trasy nedávno zařadil Martin Holešovský. V rámci tréninku rád vyklusává směrem vzhůru.

„Je to do schodů, to je vždycky náročný. Bydlím ve Vranově, tak jsem tady asi potřetí to mám takový spojený příjemné s užitečným a je to fajn vyhlídkové místo na Brno,“ oddechuje Martin Holešovský, sportovec z Vranova.

Stavba s devadesáti schody je celoročně přístupná, lidé ale musí dbát pravidel návštěvního řádu. Z bezpečnostních důvodů rozhlednu podle Pavla Jordána každoročně podrobují odborné revizi.

„Vzhledem k té konstrukci je ta údržba řekl bych méně náročná. Provádí se tady v týdenních intervalech prohlídky, jestli nedošlo k nějakému poškození, provádí se úklid po návštěvnících, vynášení košů, údržba tady toho přilehlého rekreačního mobiliáře,“ Pavel Jordán, technik Lesů města Brna.

Rozhledna je snadno dostupná městskou hromadnou dopravou. Nejblíže je to z autobusových zastávek Panská lícha a Dohnalova. Z obou míst je to nahoru zhruba 400 metrů. 




Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. Rostěnice
Rostěnice-Zvonovice
od 21 000 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

Tomáš Hylš - místo výkonu práce Boskovice, Blansko
Boskovice
od 13 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu