Botanická zahrada umí malé změny s velkým dopadem

  • 26. srpna 2024,
  • 18:27,
  • Brno,
  • Eva Meissnerová

Ekologická soutěž E.ON Energy Globe se koná v Česku již po šestnácté. Mezi letošními finalisty je i Botanická zahrada v Brně, která jednoduchými způsoby dává návod, jak šetřit přírodu a energetické zdroje.

Reklama

Ekologická soutěž E.ON Energy Globe se koná v Česku od roku 2008. Letos se přihlásilo 167 projektů zaměřených na úsporu energie a ochranu životního prostředí. Mezi šesti finalisty 16. ročníku je i Botanická zahrada v Brně, jejímž ambasadorem je herec Lukáš Hejlík.

Náš projekt je souborem drobných opatření, které může udělat každý. Všecky ty změny, které potřebujeme provést i v rámci adaptace na klimatickou změnu, předcházení problémům prostě ekologickým, tak souvisí především s tím každodenním životem, s těmi drobnými kroky, které můžeme každý udělat jako dennodenně na svých nemovitostech, ve svém okolí, ve svém zaměstnání,” uvedla Ing. Hana Ondrušková, odborná pracovnice  Botanické zahrady PřF MU.

Projekt ekologických opatření v Botanické zahradě má pět částí.

Jedním z prvních opatření je právě přivedení elektřiny k fontáně Žába. To znamená úspora elektřiny, úspora vody a samozřejmě důležitý je i ten estetický efekt. A i to, že ta žába je pro nás důležitá jako taková ikona Botanické zahrady,“ vysvětlila dále Ing. Hana Ondrušková, odborná pracovnice  Botanické zahrady PřF MU.

Dalším opatřením je ozelenění střechy na budově kolárny v Botanické zahradě. Ozelenění střech má široký ekologický přínos. Přispívá například ke zlepšení kvality ovzduší, ke snižování teploty ve městech či k zachycování dešťové vody, což odlehčuje městské kanalizační infrastruktuře.

“Jejím bonusem je i to, že jsou to rostliny, které pochází z lomu z Čebína, takže jsou to místní rostliny. Není to žádná zahradnická produkce,” dodala Ing. Hana Ondrušková, odborná pracovnice  Botanické zahrady PřF MU.

Třetím opatřením je vybudování nádrže na zachytávání dešťové vody.

Nádrž má třiatřicet kubíků a svádí do sebe vodu ze střech budov a ze skleníků a kumuluje se v té nádrži a tu vodu potom používáme na zalévání především skleníkových rostlin. Má mnohem lepší fyzikální, chemické vlastnosti než voda vodovodní a i ta teplota je pro ty rostliny výhodnější než ta voda, která je z vodovodního řádu,” zdůraznila Ing. Hana Ondrušková, odborná pracovnice  Botanické zahrady PřF MU.

Čtvrtým opatřením v řadě je zavedení mozaikové seče trávníků, kterou zahrada provádí již několik let a má viditelné výsledky.

Jde o podporu biodiverzity. To znamená podporu místních druhů. Podporu hmyzu, opylovačů především. Potom je to samozřejmě i zlepšení mikroklimatu. Z mozaikově sečeného trávníku se odpařuje voda. Má lepší vsakovací možnosti, takže když na něj naprší, tak ta voda zůstane v místě. Čili to zvlhčuje ovzduší,” doplnila Ing. Hana Ondrušková, odborná pracovnice  Botanické zahrady PřF MU.

Posledním, ale neméně důležitým bodem, je údržba stávajících dřevin v areálu, jehož součástí je dohled na jejich zdravotní stav.

Ty rostliny i když jsou v Botanické zahradě, tak trpí tím mikroklimatem města, jsou ohroženy suchem,” akcentovala Ing.

Hana Ondrušková, odborná pracovnice  Botanické zahrady PřF MU.

Vítěz soutěže obdrží 500 000 korun a Botanická zahrada už ví, na co by výhru použila.

Výhru bychom použili na dobudování mokřadních jezírek a na opravu jezírka se žábou,” svěřila se Ing.

Hana Ondrušková, odborná pracovnice  Botanické zahrady PřF MU.





D.I. SEVEN, a.s. - Blučina
Blučina
od 140 Kč/hod.

Detail

Tomáš Hylš - místo výkonu práce Boskovice, Blansko
Boskovice
od 13 000 Kč/měsíc

Detail

BRYVECASTA s.r.o. Dědice
Vyškov
od 14 200 do 18 900 Kč/měsíc

Detail
Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu