Den Moravského Toskánska zaujal kvalitním vínem i zajímavými přednáškami

  • 31. března 2025,
  • 18:00,
  • Brno,
  • Jan Kruba

Vinařství Spielberg v Archlebově hostilo čtvrtý ročník Dne Moravského Toskánska.

Reklama

Ve vinařství Spielberg v Archl ebově se uskutečnil 4. ročník degustace Den Moravského Toskánska.

Je to akce, vlastně, která má sblížit tady tu vinařskou kulturu jak mezi vinaři, tak starosty tady těchto vinařských obcí,”vysvětlil Štěpán Šmídek, sklepmistr a sommelier vinařství Spielberg

Součástí byla i série přednášek renomovaných odborníků, určená pro širší vinařskou veřejnost z této oblasti.

“ Já myslím, že je to velice přínosná akce, protože naše vinařství hledá cesty jak uspět i v budoucnu, čelí velkému tlaku dovozových vín, která jsou často velmi levná, “ uvedl Zbyněk Vičar, ředitel Vinařského fondu.

Zbyněk Vičar, ředitel Vinařského fondu, vidí cestu především v udržení a podpoře unikátnosti našich vín. Vinařský fond se stará, mimo jiné, o marketing moravských a českých vín.

“ Takže já jsem se snažil přítomným ukázat co děláme, jaké jsou možnosti,” dodal Zbyněk Vičar, ředitel Vinařského fondu.

“ Ty přednášky byly zaměřené na klimatické změny, a ty nás samozřejmě trápí a výsledkem toho je celá řada změn. Dřív byla daná, vlastně i zákonem, čím vyšší cukernatost, tím kvalitnější hrozny. Ale to dneska padá, my naopak musíme ty hrozny sbírat dříve,” vysvětlil Radek Sotolář, akademický pracovník, Mendelova univerzita.

“ Vinaříme 20 let a opravdu je to poznat. Měsíčně sklizeň je dřív, veškeré práce které tu jsou, takže i to teploučko pomáhá, temu pěstování, a té révě určitě, “ řekla Vladimíra Svobodová, vinařka Sobúlky.

“Já jsem mluvil o vztahu pěstování révy vinné a o geologii této oblasti, o vztahu geologického substrátu versus réva vinná,” řekl Jan Viewegh, lecturer MUNI.

“ Předci měli geniální podmínky, že průmyslový hnojiva nebyly, organický hnojivo bylo, ale málo, tak se muselo dávat pod řepu, pod brambory, pod zeleninu, no a na vinohrad nezbývalo. Tam šlo jednou za čtyři možná za šest roků a ještě humifikovaný. A to je to co já mluvím. Bez aditiv ve vinohradě a bez aditiv ve sklepě,” vysvětlil Miloš Michlovský, šlechtitel, Vinselekt Michlovský a.s.

“ Z mýho úhlu pohledu to bylo velice přínosný. Za mně hlavně ta část o těch Vinohradech. Primárně od pana docenta Michlovskýho. On je hrozně srdcař,” prozradil Štěpán Šmídek, sklepmistr a sommelier vinařství Spielberg.

Součástí akce byla degustace vína Moravského Toskánska. Ale letos poprvé samostatně i nově založené podoblasti Pod Ždánickým lesem.

“ Je to takovej pilotní projekt, jedeme v tom jako rok, zkoušíme co to bude. Není nás moc, je nás teďka osm a ještě to všecko ladíme. Je to prostě taková novinka,” prozradil Pavel Lattenberg, vinařství Šterberg Dambořice.

Držme našim vinařům palce ať v silné konkurenci a v měnících se teplotních podmínkách uspějí.




Bubilos s.r.o. - 01
Malhostovice
od 21 000 Kč/měsíc

Detail

Národní památkový ústav - Státní hrad Pernštejn
Nedvědice
od 28 650 do 41 520 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 29 120 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu