Pohořeličtí rybníkáři se připravují na předvánoční nápor
- Dnes,
- 18:00,
- Brno,
- Jan Kruba
Výlov rybníku Vrkoč je tradičně známkou blížících se Vánoc. Rybníky pohořelické soustavy opět vydávají své poklady v podobě jedinečného Pohořelického kapra.
Svátky Vánoční se kvapem blíží a s nimi i zvýšená poptávka po sladkovodních rybách. Zejména po tradičním vánočním kaprovi. Zajeli jsme se proto podívat k rybníku Vrkoči, jak se na toto období připravují pohořeličtí rybníkáři.
„Je to jeden z našich hlavních rybníků. Takové rybníky máme čtyři, velké hlavní, z kterých produkujeme tržního kapra. Konkrétně tento rybník máme v plánu lovit 5 dní. Každý den potřebujeme odchytat určité množstvo ryb, tak abysme to stihli za těch 5 dní slovit. Jinak, celkově výlovy u naší firmy na podzim trvají 2 měsíce. Každý den,“uvedl Ivan Šůtovský, ředitel Rybníkářství Pohořelice a.s.
Očekává se, že rybníky dohromady vydají 10 000 metráků kapra a zhruba 1000 metráků ostatních druhů ryb.
„Záleží podle toho, jaký je produkční rok více nebo méně.Tyto ryby po výlovu jdou na sádky, kde dochází k sádkování ryb a po určité době sádkování se.převážejí k zákazníkům,“vysvětlil Ivan Šůtovský, ředitel Rybníkářství Pohořelice a.s.
Zdejší kapr je sám o sobě jedinečný. Je vyšlechtěn z místního, stovky let chovaného Pohořelického lysce.
“Náš kapr má chráněné označení původu. Jedná se o Pohořelického kapra, což znamená, že je to místní, lokální produkt. U kterého jsme schopni deklarovat veškeré jeho fáze odchovu od narození až k prodeji,“ sdělil Ivan Šůtovský, ředitel Rybníkářství Pohořelice a.s.
Kapr se vyskytuje v ruzných podobách téměř po celém světě. Třeba už jen maďarský kapr se od toho našeho stavbou těla výrazně liší. A nejen stavbou těla.
“Způsob odchovu ryb v Maďarsku je založený na jiných druzích krmení a je to poznat potom i na založení nebo chuti té ryby. Jo, to znamená, neříkám, že je špatná, ale je jiná a ten zákazník náš by to poznal a nemusel by. Nemuselo by mu to chutnat,“ vysvětlil Ivan Šůtovský, ředitel Rybníkářství Pohořelice a.s.
Rybníkáři v posledních letech narážejí na nečekané úskalí. Vzrůstající odpor k zabíjení nebo spíše, snahu odsunot zabíjení mimo naše zorné pole. Zatímco dříve byla živá ryba považována za jistotu čerstvosti, dnes obchodníci stále více odmítají živé ryby prodávat. Pohořeličti rybníkáři na tento trend reagují vlastní produkcí rybích výrobků.