Moravská zemská knihovna chystá soutěž pro děti

  • 5. srpna 2019,
  • 21:53,
  • Brno,
  • Jakub Sabol

Soutěž, ale například i besedy s autory, dílny či výstavy. To je jen část akcí,které pro širokou veřejnost připravují brněnské knihovny. Hlavním cílem je přitom podpořit v návštěvnících zájem o čtení.

Reklama

Vytvořit krátké video na You Tube, namalovat obraz a napsat nebo přečíst krátkou knížku. Řada lokálních knihoven po celé jižní Moravě spolupracuje s Moravskou zemskou knihovnou. Cíl je vytvořit si bližší vztah právě k těmto institucím. Přihlašování do soutěže právě probíhají.

Přitáhnout děti do knihoven a více je motivovat ke čtení knížek. Na jižní Moravě se opět chystá speciální soutěž. Do projektu je zapojena například bohunická Knihovna Jiřího Mahena v ulici Lány.

„Připravujeme řadu akci, do kterých se zapojí školy, školky a veřejnost. Bude se jednat o veřejná čtení, výstavy, dílny. Samozřejmě nejoblíbenější je beseda se spisovatelem, která má pro děti největší hodnotu,“ hlásí knihovník Roman Pospíšil.  

„Menší děti kreslí, ti starší zase, řekněme náctiletí, zase natáčí videa na You Tube a tvoří komiksy,“ přidává kurátorka projektu Adéla Dilhofová.

„Literární práce, výtvarné práce a speciální audiovizuální tvorba, škála je zkrátka široká,“ říká Pospíšil.

Mladý knihovník potvrdil, že o soutěž je ze strany těch nejmenších velký zájem. 

„Je to určitě v desítkách, možná i do té stovky se dostaneme, každopádně je to výzva si všechny práce pročíst a vyhodnotit. Vybrat nejlepší trojku je vždy složité,“ uznává.

Do soutěže se lze přihlásit také individuálně. „Jsou to klasické aktivity a navíc je možné zapojit babičky a dědečky. Jde nám o mezigenerační vztahy, takže vnoučkům mohou vyprávět a číst, jaké to bylo v minulosti,“ povídá Dilhofová.

Začátkem školního roku začnou na jednotlivých školách pracovat na svých projektech. Ve spolupráci s knihovnami budou žáci postupně vypracovávat zadané úkoly. Výsledky budou slavnostně vyhlášeny v divadle Polárka a na Hvězdárně na přelomu listopadu a prosince. 




AGEN-CE, s.r.o. - Nové Hvězdlice
Hvězdlice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

V-TRADE, s.r.o. - Kyjov
Kyjov
od 125 Kč/hod.

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu