Město vysadí na Gorkého nové stromy

  • 6. srpna 2019,
  • 21:00,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Rekonstrukce na ulici Gorkého přinesla nejen vykácené stromy, ale také plán vysadit nové. Bude jich sice méně, avšak budou mít více prostoru a lepší podmínky pro růst. Přesto mají okolní obyvatelé o dostatek zeleně v lokalitě obavy.

Stáhnout video
Reklama

Rekonstrukce ulice Gorkého přinesla nutnost vykácet místní stromy. I přes fakt, že zde vzniknou nové záhony a stromy se vysadí nové, se obyvatelé Brna-střed se ztrátou zeleně jen těžko smiřují. Podle Veřejné zeleně města Brna, se ale v případě této rekonstrukce nedalo jednat jinak.

“Ta rekonstrukce na ulici Gorkého je na tolik zásadní, rekonstruují se tam veškeré inženýrské sítě a mění se dispozičně uspořádání ulice, tak ty stromy by tam jednoduše nepřežili. To by byl holý alibismus tam ty stromy zanechat.” Alexandra Koutná správkyně stromořadí, Veřejná zeleň města Brna.

Někteří občané nutnost kácení chápou, jiní důvodům nerozumí, ale většinou by byli rádi, kdyby bylo ve městě zeleně více.

ANKETA

Nových stromů bude v lokalitě vysázeno 53, což je sice méně, než tam bylo původně, ale budou mít více prostoru a výrazně lepší podmínky pro růst.

V místech, kde je zpevněná plocha, tak tam se zabudovávají prokořenitelné buňky, což je v Brně poměrně nová technologie, je to asi třetí lokalita, u které to provádí.

Občané samozřejmě musí počítat s tím, že bude nějaký čas trvat než stromy dorostou a získají silný kmen a korunu.

”Sází se obvykle stromy výšky zhruba tří metrů, obvod kmínku kolem čtrnácti, šestnácti centimetrů, ale zase budeme se snažit dělat všechno pro to aby to rostlo.”

Budou ale mít větší korunu než ty původní a budou poskytovat více stínu. Gorkého ulice by se po rekonstrukci měla otevřít koncem letošního roku.  Jana Holubová, televize Brno 1.




JD Security s.r.o. - Hodonínsko
Hodonín
od 113 Kč/hod.

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu