Už nikdy nebudeme moderní, tvrdí název nové výstavy

  • 8. srpna 2019,
  • 14:18,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Šest výzkumných projektů mladých architektů je k vidění na výstavě s názvem Už nikdy nebudeme moderní. V Galerii U Dobrého Pastýře slavnostní vernisáží odstartovala expozice, která představuje novou generaci jako aktuální, avšak nikoliv moderní. Výstava potrvá do 19. října.

Reklama

Už nikdy nebudeme moderní. Tak zní název nové výstavy v Galerii TIC, kde se představuje hned 6 výzkumných projektů mladých architektů. Samotný název se může zdát odpovědní na otázku, zda architektura byla, je a vůbec může být moderní.

"Je to parafráze na známou knihu Nikdy jsme nebyli moderní, která byla vydána tuším v roce 1991. Je to vlastně taková analogie k tomu, co si myslíme, že je dnes dominantním uvažováním v architektuře v ČR," řekl Jan Kristek, kurátor výstavy.

Každý z návštěvníků si na tuto myšlenku může během prohlížení expozic udělat svůj názor. Tvůrci výstavy mají jasno.

"Já si myslím, že už nikdy nebudeme moderní v tom smyslu modernistické architektury," řekl David Helešic, autor jednoho z projektů.

"Řekl bych, že už nikdy nebudeme moderní, protože už nikdy pravděpodobně nebudeme věřit tomu tzv. velkému narativu v architektuře, jako byla třeba postmoderna nebo moderna. To už opravdu dnes není možné," řekl Jan Kristek.

Projekty vycházejí ze semestrálních prací, které vznikly mezi lety 2016 až 2019 v ateliéru Kristek - Sedlák na Fakultě architektury Vysokého učení technického v Brně. Všechny se nakonec sešli na této výstavě pod jednou zastřešující vizí.

"To, že se to posunulo do této fáze jakéhosi odkazu na modernu a jakousi antitezi, ale bez nějakého přehnaného manifestu, mi přišlo velice zajímavé. Odráželo se to v práci, kterou jsme dělali po celou dobu," řekl Ondřej Půček, autor jednoho z projektů.

Každý projekt se zaměřuje na trochu jiný aspekt architektury. Někteří si např. vybrali interpretaci domu ze 70. let architekta Jana Dvořáka.

"Ten modernistický přístup na architekturu, která je dost často nechtěná tou dobou před rokem 1989, tak jsme pracovali s konceptem toho, v jakém prostředí stavba vznikala, jaké byly použité materiály, metody a tak dále. Parafrázovali jsme to do současné doby, kdy jsme srovnávali např. akce Z se současnými dotačními programy," řekl David Helešic.

Jiní se zase při své tvorbě zaměřili mimo jiné na statické rozložení hmoty a na efektivitu a úsporné řešení, které symbolizuje gravitační model hned v první místnosti při vstupu do galerie.

"Je to vlastně analýza různých druhů stavebních konstrukcí, na které jsme se snažili navázat 3D objektem," řekl Ondřej Půček.

Výstava Už nikdy nebudeme moderní potrvá až do 19. října a nachází se v několika místnostech Galerie U Dobrého pastýře v turistickém informačním centru.




JD Security s.r.o. - Hodonínsko
Hodonín
od 113 Kč/hod.

Detail

LODĚNICE s.r.o. Loděnice u Moravského Krumlova
Loděnice
od 21 480 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu