Brno hledá řešení pro cyklopruhy v obou směrech

  • 9. srpna 2019,
  • 13:50,
  • Brno,
  • Jakub Sabol

V posledních týdnech se pod Špilberkem začaly řešit některé obousměrné pruhy pro cyklisty. Na podnět státních policistů zareagoval spolek BrnoNaKole, který se tvrdě postavil proti rušení cyklopruhů. Situaci Brno řeší.

Reklama

Hned několik cyklopruhů v centru by se mělo zrušit. Z bezpečnostních důvodů tento námět od PČR obdržel Odbor dopravy na brněnském magistrátu. I vzhledem k námitkám ze strany cyklistického spolku se situací zabývá.

"Já vnímám, že my jako samospráva bychom měli respektovat zákony. Policie je zákon ať chceme nebo ne. Na druhou stranu si myslím, že je dobré i argumentovat a komunikovat s policií o představě dopravy ve městě ze strany samosprávy," řekl Petr Kratochvíl, radní města Brna pro oblast dopravy.

Dle slov radního nejsou možnosti vedení města neomezené. Přes to přichází s řešením.

"Já jsem vyvolal v tuto chvíli jednání s PČR. Jsme domluveni na tom, že během 14 dnů bychom chtěli v těch 3 oblastech, kterých se to týká, udělat projekty. Konzultujeme to od začátku s nimi. Já doufám, že do 14 dnů dojdeme k nějakému řešení. Zase tak složité to v těch ulicích není. Seznámíme s tím i spolek, protože cílem bude právě to, abychom do určitých úseků dostali obousměrný provoz i cyklostezek," řekl Petr Kratochvíl.

K reakci se aktuálně vyjádřil také mluvčí spolku Petr Šindelář.

"A pokud tady Brno jako samospráva hodlá vést nějaký dialog s policií nad tím, jestli to rušit nebo co s tím dělat, tak je to super, zároveň je ale nebezpečné to, že se město nedokáže postavit tomuto nerozumu a těmto hloupým stanoviskům, které nejsou jakkoliv podložené. Pokud se bude jednat a hledat nějaké jiné řešení, které nepovede k rušení, tak to bude dobré," řekl Petr Šindelář, mluvčí spolku Brno na kole.

Se současným stavem je ovšem pořád nespokojený.

"Město dál pokračuje v tom rušení. To stanovení dopravního značení staženo nebylo, to stále visí. A město pokračuje dál v tom rušení a plánuje to zrušit a potom to plánuje tedy obnovit. Takže už toto je nesmysl, že chtějí něco zrušit, aby to potom mohli obnovit. Pokud město nepřestane s tímto rušením, což se zatím neděje, tak tu žalobu podávat budeme tak jako tak," řekl Petr Šindelář.

"Každá ulice je dopravě jiná a samozřejmě se také rozvíjí. Co platí dopravně dnes, nemusí platit za 10 let. Policie to nějak vyhodnotila, trochu nás zaskočila, to je jasné, a Odbor dopravy by převzal veškerou odpovědnost za sebe. Na druhou stranu chápu, že cyklistika bude mít větší vliv v Brně. Tak to logicky je. Musíme vytvářet tomu ten prostor, musíme ale zachovat bezpečnost i pro ostatní účastníky, tedy chodce a také řidiče automobilů," řekl Petr Kratochvíl.

Spletitá situace tak stále nemá konec. Jasněji by mohlo být zhruba za 2 týdny.




Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 25 280 do 37 170 Kč/měsíc

Detail

Vojenské lesy a statky ČR, s.p. - kasárna Dědice
Vyškov
od 130 do 150 Kč/hod.

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu