Magistrát připraví nové bydlení pro sociálně slabé

  • 12. srpna 2019,
  • 8:01,
  • Brno,
  • Jakub Sabol

Opuštěný bytový dům poblíž brněnských tepláren najde nové využití. Město získalo dotaci na jeho stavbu.

Reklama

Opuštěný bytový dům poblíž brněnských tepláren najde nové využití. Město získalo dotaci a stavbu kompletně zrekonstruuje. Byty pro mladé rodiny a sociálně slabé budou k dispozici do konce příštího roku.

Dvě desítky nových bytů bude v Brně k dispozici v příštím roce. Město se rozhodlo za 55 milionů zrekonstruovat objekt na nároží ulic Podnásepní a Špitálka. Renovace zchátralého objektu začne na podzim.

,,Vznikne tam 22 nových bytů, z toho 10 bude nabízet sociální službu, na což město dostalo dotaci zhruba 12 milionů a zbylých 12 bytů bude startovacích pro mladé páry a rodiny,” sděluje na radničním brífinku náměstek primátorky Oliver Pospíšil.

Byty pro sociálně slabé spadají podle brněnského náměstka do kategorie těch klientů, kteří alespoň v první fázi potřebují pomoc a dohled pracovníka z oboru sociálních péče.  Na Podnásepní budou moci tito lidé pobývat maximálně dvanáct let.

Zájemci mohou podat žádost na bytový odbor. Následně si to převezme odbor sociální péče buď v místě bydliště nebo tam, kde zrovna přebývá. Při šetření se zde posuzuje například věk, v jakém zdravotním stavu. To se pak oboduje a zájemce se přidá do pořadníku, který máme vytvořený," přibližuje postup výběru klientů mluvčí Magistrátu filip Poňuchálek.

,,Nájemné tam bude snížené, protože jak pro sociální, tak i pro startovací byty je podle pravidel pronájmu snížené nájemné. Nájemníci zaplatí 59 korun za metr čtvereční,” říká Pospíšil.

Poňuchálek dodává: ,,Pokud je opravdu ten zájemce vybrán a je mu přidělen ten byt se sociální službou, tak je s ním podepsána klasická smlouva, kde je podmínkou, že bude spolupracovat se sociálním pracovníkem nejméně jednou týdně. Pak musí platit nájem a dodržovat bytový řád a spolupracovat právě se sociálním pracovníkem.”

Z dříve zchátralého objektu se tak za rok od začátku přestavby stane moderní dům s garsonkami, ale i výrazně prostornějšími byty. Na adresu vzdálenou zhruba půl kilometru od tramvajové zastávky Vlhká se nájemníci nastěhují do konce roku 2020. 




Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

V-TRADE, s.r.o. - Kyjov
Kyjov
od 125 Kč/hod.

Detail

Kámen PLUS s.r.o. kamenolom
Luleč
od 25 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu