Víkend v Řečkovicích ve znamení Vavřineckých hodů

  • 12. srpna 2019,
  • 8:00,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Páteční hodové zvaní předznamenalo celý víkend v městské části Řečkovice a Mokrá Hora. Konaly se zde totiž už po 28. tradiční Vavřinecké hody. Od sobotního stavění máje až po nedělní zakončení zde byl připraven bohatý program.

Reklama

Na Vavřineckých hodech v Řečkovicích a Mokré Hoře si každý, kdo přišel, určitě našel to svoje. Hodová sobota začala krojovaným průvodem. Všichni mířili na místo činu - areál bývalého Řečkovického pivovaru, kde se hlavní hodové veselí vždy odehrává.

„Myslím si, že jsme zařízení výborně na letní akce. Od června do září se tento krásný areál bývalého pivovaru nabízí, abychom zde uspořádali několik akcí, které stojí za to,” uvedl Marek Viskot (ČSSD), starosta MČ Řečkovice a Mokrá Hora.

Hody bývaly součástí většiny větších vesnic či malých měst. Postupem času však tato tradice na mnoha místech upadala. Čím to, že se právě v Řečkovicích a Mokré Hoře daří tuto tradici udržovat?

„Je úplně úžasné, kolik mladých lidí se každým rokem zapojuje, ” doplnil Marek Viskot (ČSSD), starosta MČ Řečkovice a Mokrá Hora.

„Já si myslím, že v dnešní době se hodně vrací tyto tradice. A právě proto se je snažíme udržet, protože právě moji rodiče obnovili tyto Vavřinecké hody,” řekla Nikola Jančíková, hlavní stárka.

„Tak máme tady pěkná děvčata, takže kluci se sem jenom hrnou,” dodal Rostislav Drápela, hlavní stárek.

Hodový víkend už je taková třešnička na dortu. Samotnému vyvrcholení však předchází spousta práce a organizování.

“Příprava jednoho ročníku hodů začíná většinou v květnu a je to práce, kdy se chasa schází, připravuje si vystoupení a tance,” doplnila Nikola Jančíková, hlavní stárka.

V Minulých letech si Řečkovičtí zvali jako hlavního moderátora brněnského herce Zdeňka Junáka. Letos pomyslnou štafetu přebral Michal Isteník.

“Já mám výborný pocit. Jenom se trochu děsím, kam až se to může dostat. Ale musím říct, že ten průvod, který sem přišel, mě až dojal, mám z toho úplně husí kůži. Takže se strašně těším,” řekl Michal Isteník, herec a moderátor.

Starosta ústy moderátora a vlastní rukou předal stárkům hodové právo a pak už se mohla v řečkovickém pivovaru zábava rozproudit naplno. Pokud vás mrzí, že jste letošní řečkovické hody nestihli, příležitost budete mít opět za rok.




Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 23 390 do 34 370 Kč/měsíc

Detail

ČOS - Speciální servis s.r.o. - místo výkonu práce nádraží Skalice nad Svitavou
Skalice nad Svitavou
od 19 500 do 23 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu