Speciální vůz monitoruje ovzduší na náměstí Svobody

  • 13. srpna 2019,
  • 18:45,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Na otázku, jak kvalitní ovzduší je na náměstí Svobody, odpoví výsledky měření speciálním vozem. Ten bude prostor centrálního brněnského náměstí monitorovat až do 30. srpna. V centru Brna žádná podobná kontinuální měření neprobíhají.

Stáhnout video
Reklama

Jaký vzduch, jak a čím znečištěný dýcháme v centru Brna, to se dozvíme z měření, které probíhá v těchto dnech na náměstí Svobody.

Mobilní měřící vůz stojí od pondělí v sousedství tzv. brněnského orloje. Co vše zaznamenává nám prozradil Jáchym Březina z Hydrometeorologického ústavu v Brně.

,,Měřící vůz na náměstí Svobody v současné době monitoruje koncentrace prachových částic, ať už těch větších nebo i jemnějších. Dále se monitorují oxidy dusíku, oxid uhelnatý a oxid siřičitý,” sdělil telefonicky Jáchym Březina z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Přístroje zaznamenají i hodnoty klasických meteorologických veličin jako jsou směr a rychlost větru, teplota, tlak a vlhkost vzduchu. Zajímalo nás, co je vlastně důvodem tohoto měření a co se bude následně dít s jeho výstupy.

,,Data zpracujeme, po té co 30.srpna ukončíme měření, Následně odbor životního prostředí ta zpracovaná data zveřejní na konci září na webu brnenskeovzdusi.cz,” uvedl Filip Poňuchálek, tiskový mluvčí města Brna.

Tři týdny měření v létě určitě přinese spoustu zajímavých dat. Počítá se s měřením pak i v exponovanějších zimních měsících?

,,Hlavním zdrojem znečištění v ČR ať už prachových částic nebo například rakovinotvorného benzoapyrinu je vytápění domácností, tzn. lokální vytápění malými kotly a tohle se samozřejmě projevuje zejména v zimě,” dodal v telefonickém hovoru Jáchym Březina z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Proto se pracovníci ústavu budou snažit dohodnout s magistrátem i termín zimního měření. Výsledky letního měření a pak i následné zimní pokračování vám určitě přineseme v některé z příštích reportáží.




Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 23 390 do 34 370 Kč/měsíc

Detail

Vojenské lesy a statky ČR, s.p. - kasárna Dědice
Vyškov
od 130 do 150 Kč/hod.

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu