Brněnské porodnice v červenci praskaly ve švech

  • 14. srpna 2019,
  • 19:36,
  • Brno,
  • Jana Holubová

V brněnských porodnicích přivedli lékaři během první poloviny letošního roku na svět rekordní počet dětí. Na počátku července se například narodilo v jeden den hned 24 miminek. Brněnské fakultní nemocnici ale stále chybí porodní asistentky.

Reklama

Za letošní půlrok proběhlo v porodnicích brněnské Fakultní nemocnice přes 3000 porodů. Je to dokonce více než v loňském roce, který byl považován za rekordní.

„Oba porodní sály Fakultní nemocnice Brno v tuto chvíli praskají doslova ve švech, čelíme porodní vlně, která bývá sice v červenci obvyklá, nicméně v letošním červenci je opravdu mimořádná,“ uvedl Pavel Žára, tiskový mluvčí, FN Brno.

Pozitivní stránku věci, a to že do Jihomoravské metropole přibývají noví obyvatelé, zastiňuje fakt, že porodní vlna je zátěží pro personál a celkovou kapacitu porodnic.

„Ten největší nápor je samozřejmě na porodní asistentky, lékaře a zdravotní sestry, kteří vlastně denodenně nocí, ve dne, kdykoliv starají o nové maminky a nová miminka, kteří sem přicházejí,“ dodal Pavel Žára, tiskový mluvčí, FN Brno.

„I když jsme připraveni na tak zvané porodnické vlny, to znamená větší množství porodů, ke kterému čas od času dochází, tak přece jenom pro personál je to velice zatěžující a zvlášť v těch letních měsících, kdy i personál by si rád vzal dovolenou,“ řekl Petr Janků, vedoucí Perinatologického útvaru, FN Brno.

Zároveň se porodnice v Brně i ostatních městech Jihomoravského kraje potýkají s nedostatkem nelékařského personálu. Nemocnice proto hledá cesty, jak získat více porodních asistentek. 

„Spolupracujeme s katedrou porodní asistence, snažíme se, aby v budoucnosti se třeba nabíralo více porodních asistentek v rámci systému vzdělávání,“ sdělil Petr Janků, vedoucí Perinatologického útvaru, FN Brno.

„Pokud by došlo k nějakému posílení, tak jsme tomu jenom rádi," doplnil Pavel Žára tiskový mluvčí, FN Brno.

Maminky, které mají termín v nejbližší době se ale nemusejí obávat, že by se jim v brněnských nemocnicích nedostalo dostatečné péče. V případě přeplnění porodního sálu rozváží nemocnice rodičky do dalších porodnic.

„V extrémní situaci se může stát, že rodičky jsou převezeny i do okolních porodnic mimo brno, ale je to zase v zájmu jejich zdraví a zajištění kvality péče,“ uvedl Petr Janků vedoucí Perinatologického útvaru, FN Brno 

Demografové porodnice uklidňují, že by už nemělo docházet k dalšímu navyšování počtu porodů a brzy naopak nastane klidnější období.




Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Optimus Via s.r.o. - obec Vyškov
Vyškov
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

Horákova farma,a.s. - Jatka Borkovany
Borkovany
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu