Na VUT vzniká navigační systém pro handicapované

  • 14. srpna 2019,
  • 10:17,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Najít cestu vhodnou pro vozíčkáře nebo nevidomého bude brzy možné díky navigačnímu systému pro handicapované. Experti z VUT v Brně vyvíjejí vozík, který má pomoci mapovat ulice měst a poskytnout data k vytvoření aplikace. Do provozu by měl přijít začátkem příštího roku.

Reklama

Navigace, která vypočítá vhodnou trasu pro nevidomé či vozíčkáře, už brzy nebude pouhým snem. Experti z VUT totiž ve spolupráci s dalšími organizacemi vyvíjejí platformu, která by měla pomoci mapovat veřejné prostory a poskytovat tak podklady k tvorbě navigačního systému pro handicapované. 

„My jsme postavili vozítko, které by nějakým způsobem automatizovaně mělo sbírat informace o tom, zda se tyto osoby budou moci pohybovat v daném prostoru,“ sdělil Tomáš Götthans spoluautor projektu, VUT.

Prozatimní protoyp zatím projíždí testovacími lokalitami a jeho podoba se stále upravuje. 

„Je to elektrická tříkolka, známě všichni elektrokolo, takže ten důvod, proč je tam ten elektropohon je aby operátor najezdil co nejvíce kilometrů. Očekáváme, že za den by měl zvládnout zmapovat až 40 kilometrů,“ doplnil Tomáš Götthans spoluautor projektu, VUT.

Vozítko má na sobě kromě jiného specializovaný počítač s grafickou kartou, senzory a dvě kamery. Jedna pořizuje panoramatický obraz a druhá slouží k segmentaci dat.

„Pomocí neuronových sítí jsme schopni rozlišit, jestli se jedná o chodník, travnatou plochu, silnici, o dům, o značku atd,“ řekl Tomáš Götthans spoluautor projektu, VUT.

Vozítko by mělo být připraveno ve finální podobě do konce roku. Přispěje k tvorbě série aplikací, které pomohou handicapovaným najít nejvhodnější a nejbezpečnější cestu ke svému cíli. Ve hře je také myšlenka, že by do budoucna vznikla platforma schopná mapovat vnitřní prostory. S těmito technologiemi bude možné mapovat ulice měst po celé české republice. 

„Paralelně pracujeme už na mapování s některými osvícenými hejtmany a starosty, takže vlastně připravujeme nějaké pilotní projekty v Brně, v kraji Vysočina a diskutujeme to na řadě dalších krajů a měst, ale ta tříkolka by měla pomoct to dokázat dělat daleko levněji a efektivněji,“ sdělil v telefonickém hovoru Radovan Prokeš ředitel, CEDA Maps.

Vizí je nabídnout systém autorům běžně užívaných aplikací, kteří navigaci pro handicapované zařadí do svých služeb.




ČOS - Speciální servis s.r.o. - místo výkonu práce nádraží Letovice
Letovice
od 19 500 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

Město Slavkov u Brna - budovy s kotelnou
Slavkov u Brna
od 12 200 Kč/měsíc

Detail

Město Šlapanice - Šlapanice
Šlapanice
od 20 130 do 29 520 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu