Vila Tugendhat má vlastní minci

  • 15. srpna 2019,
  • 19:06,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Unikátní Vila Tugendhat má svoji platinovou minci. Zařadila se tak do série českých památek UNESCO, k jejichž připomínce se tyto sběratelské kousky vyrábějí.

Stáhnout video
Reklama

Mezi českými unikáty na seznamu památek UNESCO, které mají vlastní minci, se zařadila i brněnská Vila Tugendhat. Platinová pamětní mince tak připomíná jedinečnou funkcionalistickou budovu, na jejíž prohlídku se čeká i několik měsíců.

"Určitě je pro nás velká čest být osmou památkou UNESCO, která v české republice má tu možnost mít svojí speciální platinovou minci, takže určitě v rámci naší prezentace veřejnosti je to taková kuriozitka, kterou velice rádi přijímáme," sdělil Petr Dvořák, vedoucí komunikace s veřejností Vily Tugendhat.

Tato mince je součástí kolekce, která má připomenout všechny české památky UNESCO. Každý rok jsou vyraženy tři. Autorkou návrhu je, stejně jako u ostatních mincí ze série, medailérka Lenka Nebeská.

"Předlohy vyhledávám v knížkách a fotografie na internetu a právě to je nejvíc času co strávím vyhledáváním toho materiálu. Jinak mě to trvá přibližně tak ten měsíc dostat to od té samotné myšlenky, kompozice, až po ten samotný návrh," uvedla telefonicky medailérka Lenka Nebeská.

Líc mince zdobí celkový pohled na vilu a list platanu, který roste v její zahradě. Na rubu jsou vyryty atributy ostrova, který mincovně poskytuje licenci pro vydávání pamětních mincí.

"Zdá se nám velice zdařilá, ono pojmout ty detaily ikonické, které tady ve vile máme, na jednu malinkou minci je určitě problematické, ale myslím si, že se to velmi podařilo," řekl Petr Dvořák, vedoucí komunikace s veřejností Vily Tugendhat.

Do prodeje dala mincovna pouhých sto kusů. Kvůli omezenému počtu ale podle odborníků jejich cena poroste. Zakoupit se dají jak elektronicky, tak v kamenných obchodech.




Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

Kámen PLUS s.r.o. kamenolom
Luleč
od 25 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail

V-TRADE, s.r.o. - Kyjov
Kyjov
od 125 Kč/hod.

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu