Třetina hrobů na Ústředním hřbitově chátrá

  • 16. srpna 2019,
  • 11:38,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Třetina hrobů na brněnském Ústředním hřbitově je opuštěná. Ne všechny se daří znovu pronajmout a zabezpečit tak jejich údržbu. Se zachováním hrobů brněnských osobností by mohla pomoci jejich adopce.

Stáhnout video
Reklama

Pokud končí desetiletá lhůta pronájmu hrobu a stávající nájemce o něj z jakéhokoliv důvodu už nemá zájem, nabízí hrob Správa hřbitovů novým zájemcům. U některých však, zvláště když jde o významné osobnosti, spojené s historií Brna, je zájem o zachování tohoto pietního místa. Pro jeho údržbu by byla možná tzv. adopce hrobu.


“Tímto nápadem jsme se inspirovali v Praze, kde již tato praxe funguje. Momentálně jsme ve fázi příprav, kdy je potřeba zpracovat metodiku, která bude jasně dávat pravidla, za jakých podmínek je možné hrob adoptovat a co všechno ten, kdo adoptuje, následně je povinen plnit,” uvedla Alena Říhova, ředitelka Správy hřbitovů města Brna.

Správa hřbitovů si od tohoto kroku slibuje zlepšení údržby zanedbaných hrobů a v neposlední řadě také zachování hrobů významných osobností. Jsou však hroby, které pronajaté jsou, ovšem jejich nájemci nemohou nebo nemají zájem místo pravidelně udržovat.

“Pokud je hrob pronajatý a zanedbaný, bohužel, zákonných možností moc neexistuje. My se snažíme s ohledem na ostatní nájemce 2x do roka jako všechny ty zanedbané hroby poséci,” řekla Alena Říhova, ředitelka Správy hřbitovů města Brna.

Dříve byl pro mnohé problém, hrob k pronajmutí sehnat. V současnosti už je situace jiná.

“Řekla bych, že se to z těch klasických hrobů přesouvá do malých urnových, nebo se to přesouvá na rozptylové loučky nebo do kolumbárií. Spíš se mění trend způsobu uložení těch ostatků,” doplnila Alena Říhova, ředitelka Správy hřbitovů města Brna.

Hřbitov je místo posledního odpočinku našich zemřelých blízkých. Sáhněme si do svědomí, zda pečujeme o tato místa dostatečně, a nebo to necháváme na tu jednu obligátní návštěvu ročně o dušičkách.




ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Obec Nebovidy - Nebovidy
Nebovidy
od 30 000 do 36 000 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 25 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu