Výstava říká Klima se mění, změň se i ty

  • 16. srpna 2019,
  • 14:13,
  • Brno,
  • Aneta Matyšová

Jak se změny klimatu dotýkají našich životů a co s tím můžeme dělat? Nejen to se návštěvníci dozví na putovní výstavě s názvem Klima se mění, změň se i ty! v brněnském Urban centru.

Stáhnout video
Reklama

Z devíti informačních tabulí se návštěvníci dozvědí například to, jak vzniká skleníkový efekt, jak a proč se klima mění, ale i to, jaký vliv má na změny klimatu člověk.

„Na městě se stále více setkáváme s tím, že na nás společnost apeluje, aby se klimatické změny neprohlubovali, ale řešily. Proto děláme na městě spoustu aktivit, jak vůči změnám klimatů, tak vůči adaptaci na ně. Z toho důvodu jsme se rozhodli uspořádat výstavu Klima se mění, změň se i ty. Tu jsme si propůjčili hlavně pro laickou veřejnost, která se tu dozví všechna fakta o probíhající klimatické změně nejen v Česku, ale i ve světě," popsala Veronika Bezděková, referentka energetického managementu.

Návštěvníci na výstavě také zjistí prognózy do budoucnosti, pokud by se situace neřešila. Expozice ale především apeluje na veřejnost, aby jim současný stav klimatu nebyl lhostejný. K tomu, aby se změny klimatu ještě neprohlubovaly, totiž může přispět každý z nás. A to mnohdy i maličkostmi.

„Každý obyvatel této planety může svým chováním zpomalit změnu klimatu, která nastala už před desítkami let. Samozřejmě může začít u sebe tím každodenním přístupem k obnovitelným zdrojů, k životnímu prostředí. Může se porozhlédnout, jak nakládá s energiemi, na snižování spotřeby energií, snižování spotřeby vody, snižováním spotřeby všech zdrojů, které na této planetě máme,“ uvedl Martin Vaněček, vedoucí odboru životního prostředí města Brna.

Klima také ovlivňuje přílišné používání aut. v expozici si návštěvníci přečtou třeba i to, že pokud autem ujedou 100 kilometrů, je to jako by vyhodili dvacet kilogramů odpadků. Přesně tolik kilogramů skleníkových plynů se totiž při jízdě autem na 100 kilometrů průměrně uvolní. Klima lidé tak mohou šetřit i využíváním alternativní dopravy.

„Z hlediska dopravy je to samozřejmě využívání městské hromadné dopravy, dále upřednostňování cyklodopravy a pěší dopravy před individuální dopravou,“ doplnil Martin Vaněček, vedoucí odboru životního prostředí města Brna.

Výstavu o klimatu doplňuje i série snímků pořízených pod elektronovým mikroskopem. Lidé si mohou například prohlédnout, jak vypadá částice prachu, která proniká do dýchacího traktu. Expozici mohou zájemci zdarma navštívit v brněnském Urban centru až do konce srpna.




Stations service s.r.o. - Kuřim
Kuřim
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu