Počet dárců krve se v Brně během léta snižuje

  • 22. srpna 2019,
  • 19:20,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Transfuze krve jsou v nemocnicích na denním pořádku, avšak počet dárců se během letních měsíců snižuje. Příčinou jsou časté dovolené a také rizika spojená s pobytem v exotických zemích.

Reklama

Letní měsíce tráví hodně lidí na dovolené a tak i počet těch, co chodí nemocnicím darovat krev, se v tomto období snižuje. Například Fakultní nemocnice Brno tento pokles zaznamenává každoročně a v případě výrazného nedostatku vyzývá veřejnost, aby navštívili některé z transfuzních oddělení.

„Samozřejmě naše dárce kontaktujeme jak prostřednictvím sociálních sítí, internetu, tak musím říci, že vždycky ty naše výzvy vyslyší a musím říci, že jsou velmi zodpovědní a s námi dobře spolupracují, takže ten nedostatek krve samozřejmě rychle doženeme," sdělil Pavel Žára, tiskový mluvčí FN Bnro.

Dárcovství v letních měsících také brzdí výjezdy do exotických zemí nebo zemí, kde hrozí některá onemocnění. Po návratu z dovolené tak musejí někteří zájemci nějaký čas vyčkat.

„Momentálně je aktuální situace se západonilskou horečkou, která se vyskytla v některých případech třeba v Řecku, ale i jiných evropských zemích, tak opět máme informace na stránkách, že dárci, kteří tyto země navštívili, tak budou muset své dárcovství odložit alespoň o jeden měsíc," doplnil Pavel Žára tiskový mluvčí

Léto a dovolené ale některé dárce v jejich touze přispět nepostradatelnou tekutinou neodradí. Například pan Vavřinec už má za sebou přes sto padesát odběrů, chodí pravidelně a na transfuzní a tkáňové oddělení zavítal i tentokrát.

„Dárci v České republice chybí, dokonce teď o tom mluvil ministr zdravotnictví. Tady to dárcovství je prostě taková vcelku pohodová záležitost. Je to jednak služba těm, kteří to potřebují a navíc, někdy to budu potřebovat třeba já," řekl pan Vavřinec, pravidelný dárce krve.

Největší nedostatek je krevní skupiny 0-, avšak i o ty ostatní bývá někdy nedostatek. Zásoby občas dojdou i v krevních bankách a pak nemocnice kontaktují dárce s prosbou o pomoc. Pokud jste ještě krev nedarovali, může být ten pravý čas začít.




Horákova farma,a.s. - Jatka Borkovany
Borkovany
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu