Sezóna v pálenicích je v plném proudu

  • 22. srpna 2019,
  • 19:23,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

S nadsázkou se říká, že na Jižní Moravě vypálí kořalku z čehokoliv. Klasická slivovice či oblíbená meruňkovice sice stále převažují, občas se ale jihomoravští experimentátoři pustí i do neobvyklých pokusů.

Stáhnout video
Reklama

Každý rok pěstitelé na Moravě vypálí hektolitry ovocné pálenky. Převažuje švestková, čili slivovice, potom meruňkovice nebo jablečná pálenka. Vždy podle toho, čeho se ten který rok nejvíce urodilo.

„Teď se nejvíc pálí meruňkovice od začátku srpna nebo vlastně od konce července a do půlky října jsme plně obsazeni. Meruněk je letos zhruba tolik, co bylo loni, jenže letos to zdaleka neteče, jak loni,” prozradil František Hlaváč jednatel brněnské pálenice.

Meruněk se letos urodilo dost a proto i kvasu z nich je dostatek. S ostatními druhy ovoce už to tak slavné není.

„No tak s ostatního ovoce je to špatný. Ze švestkami jak kde, taky toho moc nebude, jablka ty nejsou skoro vůbec a hrušek taky moc není,” dodal František Hlaváč jednatel brněnské pálenice.

V prostorách palírny byl všudypřítomný odér meruněk. Na výsledek svého letošního snažení tady čekal pravidelný zákazník pálenice.

„Veškerá kvalita toho destilátu záleží, jak se staráte o ten mač. Vypeckovaný, nesmí tam být plíseň žádná, čili, starat se o to a podle toho je výsledný produkt,” uvedl zákazník pálenice.

Tradiční druhy ovoce jsou páleny nejčastěji. Ovšem najdou se i zvídaví pěstitelé, kteří chtějí vyzkoušet ne tak běžné druhy ovoce k pálení.

„Pálili jsme i subtropické ovoce, jako je třeba ananas, pomeranče a tak, ale není to nic moc, ten výsledek,” doplnil František Hlaváč jednatel brněnské pálenice.

Pokud tedy i vy máte v sudech naložen nějaký ten ovocný kvas, tak vám popřejeme, ať se vydaří co nejvíc kvalitní a chutné pálenky.




Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Kámen PLUS s.r.o. kamenolom
Luleč
od 25 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu