Obrysy obětí nehod varují před nepozorností

  • 22. srpna 2019,
  • 7:58,
  • Brno,
  • Jana Holubová

V ulicích Brna se objevily obrysy obětí dopravních nehod, které mají upozornit na vysoký počet nehod způsobených chodci. Hashtag s číslem 133 připomíná počet chodců usmrcených v České republice za minulý rok. Příčnou je často nepozornost způsobená například manipulací s mobilním telefonem.

Reklama

Téměř každý třetí den zemře při dopravní nechodě chodec. Často je příčinou jeho vlastní nepozornost a proto se kampaň Nepozornost zabíjí snaží motivovat veřejnost k větší ostražitosti při pohybu v ulicích. V Brně se tak na rušných křižovatkách objevily obrysy fiktivních obětí a jejich mobilních telefonů. Právě mobilní telefony, tablety či sluchátka v uších mohou být častou příčinou nedostatku pozornosti.

"My jsme si na to udělali speciální průzkum, ze kterého vlastně vyšlo, že téměř polovina chodců přiznává, že místo, aby se věnovali provozu, tak se věnují svému telefonu," sdělila telefonicky Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí.

V Brně můžete nalepené postavy i menší pomníky vidět například u Hlavního nádraží, na Malinovského náměstí nebo u Lužánek.

"My jsme ty obrysy a pomníčky umístili na nejkritičtější místa v sedmi městech, a ta místa jsme vytipovali ve spolupráci s Policií České republiky právě na základě statistik nehodovosti," doplnila telefonicky Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí.

Tyto statistiky uvádějí, že v sedmi velkých městech, mezi něž patří nejen Brno, ale také Praha, Plzeň či Ostrava, bylo za posledních 6 let zaznamenáno přes sedm tisíc nehod, ve kterých figuroval chodec. 3 ze čtyř chodců si však podle statistik uvědomují, že používáním telefonu zvyšují riziko nehody.

Připomínky obětí dopravních nehod budou v ulicích Brna i ostatních měst do konce září. Současně s touto kampaní mohou televizní diváci narazit na spot, který upozorňuje na nepozornost za volantem




Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. Bučovice
Bučovice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu