Studenti z VUT budují chatku z plastu

  • 9. září 2019,
  • 19:06,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Originální způsob, jak znovu využít recyklovaný plast vymysleli studenti z VUT. Staví prototyp chatky ve tvaru krystalu. Ta bude z velké části tvořena plastovými deskami. Záměrem je využít podobné krystaly jako útočiště pro turisty v horských oblastech.

Stáhnout video
Reklama

Tři studenti z ústavu architektury stavební fakulty VUT přišli s originálním nápadem, jak znovu využít recyklovaný plast. Rozhodli se s jeho využitím postavit přímo v areálu školy chatku ve tvaru krystalu. Projekt má zároveň nabídnout chatky jako útulny pro turisty do horských oblastí.

"Jeden z jeho cílů je trochu změnit pohled na ten plast a ukázat, že vlastně může existovat i v lese, v té přírodě. A potom také ukázat, že ten recyklovaný plast může být jako nový stavební materiál," vysvětlil Štěpán Macek, jeden z autorů projektu.

"Prakticky cokoliv, co se dělá z nového plastu, tak se dá udělat z recyklovaného plastu. V tom je ta krásná vize toho, že ten recyklovaný plast se dá pořád dokola využívat," doplnil Marco Aulisa, další z autorů projektu.

Přesto, že by mohla mít chatka klasický pravidelný tvar, rozhodli se studenti pro možná náročnější, ale rozhodně originální variantu.

"Tomu chceme dát krásný nový tvar, který je abnormální a moc se nevidí, takže doufáme, že tímhle tvarem budeme hezky prezentovat náš nový stavební materiál," dodal Ondřej Venclík, jeden z autorů projektu.

Na dřevěnou konstrukci krystalu, která je opatřena interiérem z překližky a izolací z recyklovaného polyesteru, teď budou autoři projektu nasazovat plastovou fasádu. K tvorbě desek používají jeden druh plastu, aby bylo možné materiál znovu recyklovat. V tomto případě se jedná o polypropylen, který získávají například ze stavebního odpadu, z nádob od kosmetických výrobků nebo z běžně vyhozených obalů.

"Ty plastový obaly tak zrovna tam udělají takové pěkné barevné spektrum a dodají tomu šmrnc," uvedl Marco Aulisa, jeden z autorů projektu.

Do krystalu se vejde 7-8 lidí, kteří budou mít k dispozici nejen místo na přespání, ale také židle a stůl. Prototyp chatky postavený v areálu VUT bude sloužit ostatním studentům jako studovna. Pokud bude projekt úspěšný, objeví se další krystaly po celé České republice.

"Máme vizi, že bysme chtěli umístit jeden krystal do každého kraje a potom v okolí horských turistických stezek, tím aby vlastně lidi měli blízko k tomu krystalu a dostala se ta myšlenka k co nejvíc lidem," doplnil Marco Aulisa, jeden z autorů projektu.

Postavit takový krystal není nijak zvlášť náročné. S dostatkem materiálu se dá postavit do čtyř týdnů. Využitý materiál stál autory projektu zhruba 50 tisíc korun a prototyp krystalu by měl být během měsíce hotov.




K.H.+ H., s.r.o. - vlakové nádraží Tišnov
Tišnov
od 22 000 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 25 000 do 36 000 Kč/měsíc

Detail

Moje služby s.r.o. - místo výkonu práce Blansko
Blansko
od 9 500 do 10 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu