Brněnští lesníci svádějí boj s kůrovcem

  • 11. září 2019,
  • 17:50,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Kúrovcová kalamita se nevyhnula ani lesům v okolí Brna. V nejvíce zasažených oblastech, tedy například na Blanensku a Tišnovsku, musí lesníci kácet stovky stromů. A zároveň s tím i vysazovat nové.

Reklama

Intenzivní boj s kůrovcem probíhá po celé republice a Brno a jeho okolí není výjimkou. Pracovníci Lesů města Brna vyhledávají napadené stromy a snaží se kůrovce zbavit dříve, než napadne zbytek porostu.

"Prevence je taková, že musíte intenzivně vyhledávat napadené stromy, snažit se je co nejrychleji skácet, rozmanipulovat, asanovat a odvézt z lesa. To je asi to nejlepší, co proto můžete udělat," uvedl Jiří Neshyba, ředitel, Lesy města Brna.

Ani tato opatření ovšem nezajistí stoprocentní výhru nad kůrovcem. Druhů brouka je hned několik a každý útočí v jinou dobu a na jinou část stromu. V jednu chvíli se tak dají pod kůru najít čerstvé larvy i dospělí jedinci těsně před vylétnutím. Nejhorší situace je na Blanensku a Tišnovsku. Vykácené plochy se lesníci snaží co nejdříve znovu zaplnit novou výsadbou různých druhů dřevin.

"Když máme třeba na jedné ploše třeba pět druhů dřevin a na jednu přijde nějaká pohroma, že nám uschne nebo jí napadne nějaký kůrovec, třeba jako v tomto případě, tak by jí ti ostatní dřeviny měli snažit se nějak nahradit," doplnil Jiří Neshyba, ředitel, Lesy města Brna.

Sází se například duby, buky, jedle i smrk. Lesy města Brna zasadily během loňského podzimu a letos na jaře zhruba 900 tisíc stromků. Potýkají se ovšem nejenom s personálními problémy, ale také s financemi, které dříve získávali z prodeje dřeva.

"Když to dříví neprodáte, tak ani nemůžete zaplatit zaplatit tu těžbu," uvedl Tomáš Vrška ředitel, ŠLP Křtiny MENDELU.

SYN -"Je tam spousta nákladů na pěstební činnost a za dřevo peníze prakticky žádné," sdělil Jiří Neshyba, ředitel, Lesy města Brna.

Boj s kůrovcem je doslova závod s časem. Když se totiž stromy pokácejí, je třeba je rychle odvézt, aby kůrovec nestačil vylétnout a napadnout ostatní stromy. Poznat napadený strom může pouhým okem i laik.

"Ten napadený strom poznáte jednoduše, když se k němu postavíte a podíváte se na spodní část kmene, tak ten strom většinou na spodku má spoustu pilinek, které se zachytávají na nějakých pavučinkách," vysvětlil Jiří Neshyba, ředitel, Lesy města Brna.

I přes lítý boj s kůrovcem v budoucnu hrozí vymizení pro Česko tak typických smrkových lesů.

"Ten smrk tady v okolí Brna bude v příměsi. To už nikdy prostě nebude hlavní dřevina tak, jako dosud,” řekl Tomáš Vrška ředitel, ŠLP Křtiny MENDELU

Lesníci mohou jen doufat, že s novelou lesního zákona přijde i možnost finanční náhrady za kalamitní období v posledních letech.




Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

Petr Kraštenič - Hodonín
Hodonín
od 13 000 do 15 000 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. Bučovice
Bučovice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu