Vilu Tugendhat si nevidomí prohlédli s průvodci

  • 16. září 2019,
  • 18:47,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Světoznámý architektonický skvost - funkcionalistickou vilu Tugendhat v Brně si měli možnost prohlédnout nevidomí a slabozrací. Město Brno spolu se správci vily a organizacemi pro nevidomé a slabozraké připravili Prohlídkový den právě pro tuto skupinu našich spoluobčanů.

Stáhnout video
Reklama

První prohlídkový den pro nevidomé a slabozraké v brněnské vile Tugendhat dojednali společně zástupci Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých, vedení vily a vedení města Brna. Po celý den tak vilou procházeli zrakově postižení návštěvníci, kteří si mohli osahat nejen plastický model vily, ale výjimečně také některé exponáty, na které se při běžných prohlídkách sahat rozhodně nesmí. Vila je handicapovaným návštěvníkům přístupná i běžně.

“Je pochopitelně snazší, pokud nám handicapovaný návštěvník svůj handicap dopředu nějakým způsobem deklaruje a my se umíme na tudo situaci připravit. Právě dnešní den, kdy si poprvé zkoušíme vlastně typ těch haptických modelů, jichž jsme vlastníkem, tak bude pro nás jakýmsi vodítkem do budoucna,” uvedla Iveta Černá, ředitelka, vila Tugendhat.

Město Brno se snaží ve všech sférách dosahovat co nejvyšší míry bezbariérovosti. Podpora podobných akcí, jako Prohlídkový den ve vile Tugendhat, jsou součástí této snahy.

“Já jsem tomu velmi ráda, že se osobám, které mají určitý handicap umožní to, že se mohou podívat do naší krásné vily Tugendhat, do památky UNESCO a mohou svými smysly, které jim fungují, poznat tuto památku svým způsobem a způsobem pro ně přijatelným,” doplnila Markéta Vaňková (ODS), primátorka, město Brno.

Viceprezidenta Společného sdružení nevidomých a slabozrakých jsme se zeptali, jak podobné aktivity vnímají právě tímto handicapem postižení lidé.

“Je to určitý kulturní projev společnosti, která si všímá, že existuje určitá skupina lidí, která ke kulturním hodnotám má jinak koncipovaný přístup, než všichni ostatní a pokud se jim umožní si tyto kulturní hodnoty prohlédnout, je to věc, která je k pochválení,” sdělil Rudolf Volejník, viceprezident, SONS ČR.

Velký zájem mezi nevidomými a slabozrakými občany z celé naší vlasti byl jasným signálem, že by se podobná akce mohla v budoucnu zopakovat.

“Mám za to, že zatím můžeme akci vyhodnotit jako úspěšnou, takže určitě si najdeme v příštím roce nějaké vzájemně kompatibilní termíny, ve kterých můžeme akci zopakovat,” zakončila Iveta Černá, ředitelka, vila Tugendhat.

Prohlídkový den pro nevidomé byl ve vile Tugendhat poprvé, ale jak jsme slyšeli, určitě ne naposledy.




MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu