Blíží se oslavy 30 let od sametové revoluce

  • 17. září 2019,
  • 18:03,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Oslavy 30-ti let od sametové revoluce přinesou do Brna hned několik kulturních akcí. Kromě projekčního dómu na náměstí Svobody budou moci Brňané navštívit výstavy, besedy i večírky. Přehled všech akcí i dobové fotografie najdou na nově spuštěném webu.

Stáhnout video
Reklama

Letos oslavíme 30 let od sametové revoluce, které byly podle mnohých třiceti lety svobody. V listopadu si připomeneme studentský pochod z pražského Albertova na Národní třídu i násilný zákrok, který rozpoutal revoluci. Brno k této příležitosti chystá pro své obyvatele velkolepý program.

"Ty akce jsou rozložené říjen - listopad, takovou nejzásadnější a vlastně akcí, která by měla ty oslavy odstartovat je vznik projekčního dómu, který vznikne na náměstí Svobody, zde budou vlastně v půlhodinových intervalech promítány filmy," uvedla Kristýna Černá (ODS), uvolněná zastupitelka, město Brno.

V dopoledních hodinách bude k dispozici pro školy a odpoledne pak pro veřejnost. Bude tak možné se na chvíli ponořit do dějů filmů I do atmosféry před třiceti lety. Pamětníkům to možná oživí vzpomínky a mladší generace poznají, v čem žili jejich rodiče. Oslavy doplní i výstavy Moravského zemského muzea. Ta hlavní bude zaměřena na isignie a archiválie brněnských vysokých škol.

"Další aktivity, které budeme pořádat v Moravském zemském muzeu, z části chceme právě zaměřit na setkávání se s živými lidmi, s účastníky těch událostí," sdělila Barbora Javorová, vedoucí oddělení komunikace, MZM.

Studenti i široká veřejnost tak budou moci navštívit celou řadu besed a večírků. Funguje také nový web, kde město zveřejňuje přehled všech plánovaných akcí k tomuto jubileu. Mimo to bude obsahovat i slovníček zapomenutých slov.

"Má jak kdyby připomenout to, jak se používaly tyto slova právě před rokem 89, u každého toho slova je i vysvětlení," doplnila Kristýna Černá (ODS), uvolněná zastupitelka, město Brno.

K prohlédnutí budou na webu i dobové fotografie. Ty může kdokoliv z veřejnosti, kdo si události revoluce pamatuje, doplnit svými příběhy nebo dokonce vlastními fotografiemi. Město bude také rozdávat klíče v českých barvách, které by měla zůstat památkou na události 17. listopadu. Podle paní primátorky by na význam tohoto dne měla pamatovat i mladá generace.

“Je potřeba jim o tom vykládat, popisovat jim, jak se tady žilo předtím a jaké mají možnosti nyní a myslím si, že jenom díky tomu může každý žít s pocitem, že tak jak žije teď, že je to skutečně to nejlepší," vysvětlila Markéta Vaňková (ODS), primátorka, město Brno.

Město bude připomínkové a kulturní akce, které budou pořádány ze strany studentů a dalších subjektů, podporovat částkou 3 miliony korun. Každý si díky tomu může z řady zajímavých akcí, vybrat, co je mu nejbližší.




Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. Rostěnice
Rostěnice-Zvonovice
od 21 000 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu