Kryt 10 Z si mohou prohlédnout zájemci i v noci

  • 17. září 2019,
  • 18:12,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Kryt 10-Z je kódové označení nejutajovanějšího brněnského krytu z dob minulých režimů pro politické představitele města a kraje. Nyní je možné si tyto prostory prohlédnout i v noci - s odborným výkladem jen za svitu příručních lamp.

Stáhnout video
Reklama

Kryt 10-Z vznikl v době nacismu jako úkryt Luftschutzu před americkým a sovětským bombardováním Brna. Po konci války krátce sloužil pro Jižní Moravu příznačným účelům.

“Po druhé světové válce potom kryt krátce sloužil jako velkoobchod s vínem, což bylo to nejhezčí, co tady šlo dělat. A bohužel po únoru 48 se z něho stal velitelský úkryt pro představitele města Brna a Jihomoravského Kraje, odkud měla být řízena evakuace celé Jižní Moravy v případě nějakého jaderného konfliktu nebo nějaké havárie,” uvedl Pavel Paleček, historik, zakladatel muzea.

Z toho tedy jasně plyne, že podívat se do těchto míst bylo ještě donedávna takřka nemožné.

“Atomový kryt byl přísně tajný a do roku 2015 veřejnosti zcela nepřístupný. Od 2016 sem mohou chodit lidé denně krom pondělků od 11:30 do 19:00 hodin na prohlídku bez průvodce a nebo, pokud se zajímají víc, o to, co tu děláme, tak každý den v 19 hodin děláme noční prohlídku,” sdělil Pavel Paleček, historik, zakladatel muzea.

Koncept muzea v Krytu pod Špilberkem autoři pojali, jako sociální podnik a zaměstnávají tu lidi s handicapem.

“Jsme moc rádi, že tu teď nově nabízíme noční prohlídky se slepými průvodci,” řekl Pavel Paleček, historik, zakladatel muzea.

Ti se museli naučit spoustu fíglů a takzvaně si podzemní kryt nachodit. Zajímalo nás, jaké obtíže řešili a jak dlouho jejich příprava trvala.

“Půjdou dvě prohlídky a půjde kolega proti tobě, tak abys věděl, jak se máš prostě zachovat, abyste se nesrazili, nabo prostě nenarušili ten druhý prohlídkový okruh. Takže museli jsme to nachodit. Celé to trvalo 14 dní,” vysvětlil Martin Chrástecký průvodce, Kryt 10-Z.

V rozsáhlých prostorách krytu najdeme místnost s obrovským agregátem, rozhlas, spojovatelnu, ale také sál, kde se občas konají i různé společenské a kulturní akce. Protipólem je pak připomínka káznice na Cejlu v podobě zavěšených dveří a symbolické oprátky. Nevidomí průvodci chodí jak přes den, tak i na nočních prohlídkách. Čím jsou ty noční specifické?

"Prohlídka večer je tichá, protože nám tu expozici povypínají, mimo tu klimatizaci.Ale je to tady takové tajemné,” doplnil Martin Chrástecký průvodce, Kryt 10-Z.

Podle některých lidí je kryt prodchnut negativní energií, protože se zde za války schovávali lidé, kterým hrozila smrt.

"My se naopak snažíme sem vnést tu pozitivní energii a doufám, že se nám to daří. To ať posoudí návštěvníci,” dodal Pavel Paleček, historik, zakladatel muzea.

A posoudit to můžete i vy, když se vypravíte, ať už na denní, nebo na adrenalinovější noční prohlídku bývalého protiatomového krytu 10 Z pod Brněnským hradem Špilberk.




LODĚNICE s.r.o. Loděnice u Moravského Krumlova
Loděnice
od 21 480 Kč/měsíc

Detail

ZOŠI AGRO, s.r.o. - 001
Nové Bránice
od 20 000 Kč/měsíc

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu