Za odpad musí v Brně platit i zahraniční studenti

  • 18. září 2019,
  • 15:46,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Povinnost platit komunální daň mají všichni zahraniční studenti v Brně už šest let. Až letos ale začal magistrát rozesílat cizincům výzvy k zaplacení. Studenty tak může zaskočit nutnost doplatit poplatek za celou dobu studia. Někteří přitom o této povinnosti ani nevědí.

Stáhnout video
Reklama

Denně vyvážejí popeláři v Brně více než dvě stě tun odpadu. Povinnost platit poplatky má samozřejmě každý, kdo má trvalý pobyt na území města. Kromě toho ale platí povinnost také pro cizince, kteří zde pobývají více, než tři měsíce. Dotýká se to tedy i zahraničních studentů. Magistrát města Brna získal potřebné údaje o zahraničních studentech od škol až letos, a to díky novému stanovisku Úřadu na ochranu osobních údajů. Podle něj jsou vysoké školy nuceny poskytnout magistrátu vybrané informace.

“Úřad pro ochranu osobních údajů letos vydal stanovisko, na základě kterého jsme nuceni poskytnout vybrané osobní údaje našich zahraničních studentů, kteří dlouhodobě pobývají na území města Brna Magistrátu města Brna. Přesto, že magistrát má možnost získat tyto informace například od cizinecké policie. VUT nepovažuje tuto situaci za zcela optimální, ostatně poskytnutí osobních údajů našich studentů jsme se dlouho bránili,” sdělila Radana Koudelová, tisková mluvčí, VUT Brno.

Povinnost platit tuto komunální daň mají zahraniční studenti už šest let, ovšem až letos začal magistrát rozesílat výzvy k zaplacení. Některé studenty tak čeká doplácení i za několik let studia zpětně. Ovšem například studenti ze Slovenska si podle platné právní úpravy mohou poplatek za odpad v Brně nechat proplatit doma na Slovensku.

“Cizinci, kteří v brně studují, mají takzvanou ohlašovací povinnost. Ta je pro cizince, kteří zde bydlí déle, než 90 dní, Z toho taky vyplývá to, že musejí platit poplatky za odpady. My o tom informujeme univerzity a snažíme se, aby tato informace šla do povědomí co nejvíce lidí,” uvedl Filip Poňuchálek tiskový mluvčí, město Brno.

Informace o povinnosti platby poplatků za komunální odpad by sami studenti měli dostávat od většiny brněnských vysokých škol.

“Vysoké učení technické v Brně dlouhodobě informuje zahraniční studenty včetně studentů ze Slovenska o povinnosti hradit poplatek za svoz komunálního odpadu v Brně. Tuto informaci najdou studenti například na webu kolejí a menz nebo na anglické verzi webu VUT,” doplnila Radana Koudelová, tisková mluvčí, VUT Brno.

Aby zahraničním studentům nic neznepříjemňovalo jejich pobyt a mohli si tak užívat svých studentských let naplno, neměli by zapomínat na vyřízení všech nutných náležitostí. A k těm patří i platba za svoz a likvidaci komunálních odpadů.




ZEMSPOL a.s. Sloup - Farma Žďár
Žďár
od 30 000 Kč/měsíc

Detail

PSK Group, spol. s r.o. - BD Nádražní
Slavkov u Brna
od 185 Kč/hod.

Detail

ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu