Veřejné zakázky Brna-střed jsou transparentní

  • 18. září 2019,
  • 15:51,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Veřejné zakázky městské části Brno-střed jsou teď transparentní. Kdokoli z veřejnosti si může prohlédnout, co a za kolik bylo vypsáno. Firmy se mohou zaregistrovat a rovnou se přes systém k zakázkám přihlašovat.

Stáhnout video
Reklama

Od 1. září městská část Brno-střed zveřejňuje na internetu veřejné zakázky. Od tohoto data musejí být totiž zakázky přesahující určitou částku transparentní.

"Zveřejňujeme téměř všechny veřejné zakázky městské části, nová směrnice nám stanovuje povinnost zveřejňovat zakázky nad 200 000, ale zveřejňujeme řadu zakázek i v nižší hodnotě," vysvětlil Petr Štika, tajemník, Brno-střed.

Kdokoliv se tak může podívat, jaké zakázky městská část aktuálně vypisuje. Stačí navštívit webové stránky, na kterých už se dá jednoduše rozkliknout seznam zakázek. Následně je možné prozkoumat i konkrétní požadavky a podmínky, potřebné dokumenty a další podrobné informace. Dodavatelé se mohou bezplatně zaregistrovat a v případě zájmu se k dané zakázce přihlásit. O vypsané zakázce se navíc teď mohou dodavatelé okamžitě dozvědět.

"Kterákoliv zaregistrovaná firma v daném oboru dostane od systému EZAK upozornění, že jsme vypsali veřejnou zakázku, takže upozornění o tom, že nám může podávat kdokoliv nabídky dostávají desítky, stovky, možná tisíce podnikatelů," dodal Petr Štika, tajemník, Brno-střed.

"Primárně je to v transparentnosti a v rychlosti celého procesu. My se snažíme tady tuhletu formou oslovit široké portfolio, protože vlastně umožňujeme všem se k dané zakázce přihlásit," doplnil Ivo Komárek člen rady, Brno-střed.

Všechny dokumenty může nahrát rovnou do systému, což má výhodu i v tom, že po všem zůstane elektronická stopa, s dokumentací není možné zpětně manipulovat, což zvyšuje důvěryhodnost celého procesu. Stejně tak se odstraní pochybnosti, které vyvolalo minulé vedení radnice nejasným oslovováním firem.

"Dříve se společnosti oslovovaly a ty společnosti nám podávaly jakoby nabídky," sdělil Ivo Komárek, člen rady, Brno-střed.

Teď každý uvidí, které firmy se o danou zakázku ucházejí. O nabídkách se dozvědí i firmy, které například dříve tu možnost neměli.

"Počítáme s nějakou rychlostí a počítáme i s lepší nabídkou, protože to konkurenční prostředí nám tohleto umožňuje,“ zakončil Ivo Komárek, člen rady, Brno-střed.

To, že se může přihlásit každý má i negativní aspekty. O zakázku může projevit zájem například méně kvalitní firma a městská část musí tu nejvhodnější hledat mezi větším množstvím zájemců. V plánu je proto posilovat kontrolní mechanismy, propracovat smlouvy a nastavit adekvátní sankce.




Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

Horákova farma,a.s. - Jatka Borkovany
Borkovany
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu