Populace orla královského na Moravě se rozrůstá

  • 19. září 2019,
  • 18:50,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Orel královský - kriticky ohrožený dravec v České Republice hnízdí výhradně na jižní Moravě. Zde má celosvětově severozápadní hranici svého výskytu. Letos u nás ornitologové zaznamenali devět párů. Největší hrozbou pro tyto nádherné dravce je člověk.

Stáhnout video
Reklama

Orel královský patří k nejohroženějším dravcům Evropy. Jeho populace na kontinentu nepřesahuje 4 tisíce hnízdících párů, podstatná část z nich žije v Rusku, Kazachstánu a Turecku.

“Orel Královský je nově hnízdící druh u nás od roku 1998 každý rok vyvádí úspěšně nějaká mláďata. Ten počet postupně narostl z jednoho na devět nebo deset hnízdících párů a letos pět z nich bylo úspěšných a vyvedlo dohromady šest mláďat,” uvedl David Horal, ornitolog, Česká společnost ornitologická.

Jižní Morava je v rámci republiky výhradním hnízdištěm orla královského. Kromě člověka u nás nemá vpodstatě žádného přirozeného nepřítele.

“Čistě teoreticky může třeba jeho mláďata predovat například výr, ale jediný jeho skutečný nepřítel teda je člověk. Ať už jsou to otrávené návnady a nebo i nezáměrné věci typu úhynu na nezabezpečených sloupech vysokého napětí. Je to světově ohrožený druh v rámci kategorizace IUCN a je to vlastně stepní druh a u nás je vlastně ne v takovém úplně typickém biotopu, protože u nás hnízdí i v lužních lesích,” řekl David Horal, ornitolog, Česká společnost ornitologická.

Spatřit orla ve volné přírodě u nás se podaří jen náhodou a nebo lidem, kteří se o tyto dravce cíleně zajímají. Ovšem dva druhy orlů můžeme spatřit také v Brněnské ZOO.

“Jsou to orli bělohlaví - máme jednu samic -i a pak orli východní nebo-li Kamčatští, kde máme dva jedince a to samce a samici,” sdělil Michal Vaňáč tiskový mluvčí, Zoo Brno.

Orly východní se v brněnské zoologické zahradě daří velice úspěšně odchovávat, pár má mládě téměř každoročně.

“U nás máme ještě jedno specifikum, protože my máme záchranný program přímo na orly východní, takže jsme zapojeni do speciálního programu v Rusku, kde monitorujeme výskyt těchto orlů přímo v jejich přirozeném prostředí. V posledním roce jsme nakoupili i drony a speciální fotoaparáty, monitorujeme i výskyt orlů, to, kolik mají mláďat, protože zrovna Orli Východní si staví hnízda poměrně ve vysokých výškách a jinak, než těmi drony se k nim prakticky nedá dostat,” vysvětlil Michal Vaňáč tiskový mluvčí, Zoo Brno.

Pokud jde o orly ve volné přírodě, kromě orla královského u nás můžeme spatřit ještě několik dalších druhů.

“U nás nejpočetnější druh orla je orel mořský, který u nás hnízdí okolo 140 párů v celé republice, z toho nejvíce Jižní Morava je jednou z hlavních hnízdních oblastí, tady je nějakých zhruba 25 párů, potom ještě u nás hnízdí orel skalní, asi jeden nebo dva páry na severní nebo severovýchodní Moravě a po delší přestávce se u nás objevil i orel křiklavý, momentálně u nás hnízdí kolem 2 -3 párů, jednak v Západních Čechách a jednak na Severní Moravě,” doplnil Michal Vaňáč tiskový mluvčí, Zoo Brno.

Orlům se tedy u nás v poslední době docela daří. Snad je to pozitivní signál toho, že příroda v těchto zeměpisných šířkách je, alespoň v některých ohledech, v lepšící se kondici.




Optimus Via s.r.o. - obec Vyškov
Vyškov
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. Rostěnice
Rostěnice-Zvonovice
od 21 000 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu