Na jízdu v protisměru může upozornit nový systém

  • 19. září 2019,
  • 18:54,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Student z VUT přišel s nápadem, jak na silnici rychleji odhalit auto jedoucí v protisměru. Navržený systém by měl využívat již fungující kamery u dálnic a rychlostních komunikací. Projekt by mohl pomoci snížit počet nehod.

Stáhnout video
Reklama

Více než 3 procent nehod v Jihomoravském kraji zaviněných řidičem motorového vozidla je připsáno jízdě v protisměru. Student VUT Ondřej Vacek navrhl systém, který by měl na dálnicích a rychlostních komunikacích včas zachytit vozidlo jedoucí v protisměru a informovat o něm jak polici, tak řidiče.

"Můj nápad spočívá v tom, že by se vlastně vozidla detekovaly autonomním systémem, to znamená, že by je nemusel žádný lidský faktor vyhodnocovat, jak se v dnešní stávající době děje, kdy vlastně operátor sedí u kamery a kouká jestli jede auto nebo nejede auto a když jede, tak se snaží nějakým způsobem v tom zabránit," popsal Ondřej Vacek, autor projektu.

V tom spočívá například projekt ředitelství silnic a dálnic na detekci vozidel v protisměru na mýtných branách. Za něj obdrželo prestižní odbornou cenu Česká dopravní technologie roku 2012. Nápad Ondřeje Vacka by tuto myšlenku posunul o krok dál. K jeho realizaci je ale ještě dlouhá cesta.

"Aktuálně je třeba získat přístup k těm samotným kamerám, které na těch mýtných branách a po dálnici jsou a je potřeba k těm kamerám se dostat takovým způsobem, abych já mohl mít záznam živý ihned z těch kamer a po té vlastně ten systém na něj mohl napojit a začít fungovat," doplnil Ondřej Vacek, autor projektu.

Z více než šesti tisíc nehod, které v Jihomoravském kraji v loňském roce zavinili řidiči, má na svědomí jízda v protisměru 198. Ročně zaznamená policie 300 případů aut jedoucích v protisměru, v Jihomoravském kraji se například letos jednalo letos o 40 hlášení. Některá z nich ale nepřicházejí ze systému, ale od samotných řidičů, kteří nemusejí situaci vždy správně odhadnout.

"V okolí Brna je řada stavebních míst a řidiči často nahlásí automobil stavebníků, který je vlastně jakoby mimo komunikaci, oni ho nahlásí jako že to je auto v protisměru," sdělil Bohumil Malášek, tiskový mluvčí, Policie ČR Jihomoravský kraj.

Nejlepší situace jsou takové, kdy auto do protisměru vůbec nevjede. Tomu pomáhají cedule Stop Protisměr, které jsou v tuto chvíli pilotně instalovány například na D1, D2 a D6. Nové instalace těchto značek se chystají na dalších desítkách sjezdů po celé České republice. Policie by tyto značky ocenila na každém výjezdu z dálnice, kde se může stát, že řidič omylem použije nájezd jako výjezd.




AGEN-CE, s.r.o. - Nové Hvězdlice
Hvězdlice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Horákova farma,a.s. - Jatka Borkovany
Borkovany
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu