Moravská zemská knihovna je po rekonstrukci

  • 19. září 2019,
  • 19:02,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

V letních měsících prošla Moravská zemská knihovna první částí rozsáhlé rekonstrukce spolufinancované z evropských fondů. Projekt, jehož celkový rozpočet je více než 94 milionů korun, zahrnuje kromě stavebních prací i zkvalitnění datových úložišť a podporu digitalizace.

Stáhnout video
Reklama

V polovině září se Moravská zemská knihovna opět otevřela svým čtenářům a návštěvníkům. Přes léto se podařilo opravit sociální zařízení u půjčoven a studoven, ale novinky zaregistrujeme prakticky všude.

“Návštěvníci si můžou všimnout, že máme obnovené regály v půjčovně s volným výběrem. Ty jsou nové, větší, uživatelsky příjemnější. Návštěvníci studovny periodik mají lepší osvětlení, takže na ta malá písmenka v novinách lépe vidí,” uvedla Jana Lokajová, tisková mluvčí, Moravská zemská knihovna.

Největší zásah si vyžádalo atrium, odkud museli stavbaři vyvézt tuny hlíny, betonu a suti. Prostor, kterým původně zatékalo do nižšího podlaží, dostal několik vrstev hydroizolace a novou betonáž.

"Po těch 18 letech, co tady ta budova existuje a funguje, tak už tam zatékalo, do našeho konferenčního sálu a je naším reprezentativním prostorem kam vodíme návštěvy a pořádáme tam kulturní akce,” řekla Jana Lokajová, tisková mluvčí, Moravská zemská knihovna.

Rekonstrukce je součástí projektu na zlepšení služeb a ochranu fondu knihovny. Kromě stavebních prací jde také o zkvalitnění datových úložišť a podporu digitalizace.

“Zaměřovali jsme se nejen na stavební úpravy, ale taky na obnovu techniky pro digitalizaci, protože máme miliony svazků ale také zvukové nahrávky, které musíme digitalizovat a uskladnit pro budoucí generace.” 02:05 “ V opravách toho atria se bude pokračovat pravděpodobně během příštího roku,” dodala Jana Lokajová, tisková mluvčí, Moravská zemská knihovna.

Moravská zemská knihovna se také připojila k tvorbě ediční řady Ministerstva kultury (O)hlasy žen v české kultuře a vydala její třetí pokračování, tentokrát knihu o Ivaně Holáskové.

“Vlastně tady ta edice se zaměřuje na ženy, které zanechaly významnější stopu v české kultuře, ať už jako třeba loutkoherečka, nebo jako publicistka, tentokrát je to o kastelánce zámku Lednice,” doplnila Jana Lokajová, tisková mluvčí, Moravská zemská knihovna.

Nezasvěcené kolemjdoucí možná zaujme velký modrý kontejner před vchodem do knihovny. Jde o takzvaný bibliobox, kam mohou klienti knihovny vracet půjčené knihy. Jelikož jsme znalí trochu recesistické i škodolibé povahy našich spoluobčanů, nedalo nám nezeptat se, zda pracovníci knihovny nenacházejí v biblioboxu i jiné předměty.

“Ne, to se nám opravdu nestává. Naši čtenáři jsou opravdu celkem kultivovaní lidé,” uzavřela Jana Lokajová, tisková mluvčí, Moravská zemská knihovna.

Popřejme tedy zrekonstruované Moravské zemské knihovně spoustu vzdělaných, kultivovaných a spokojených čtenářů i do let budoucích.




Horákova farma,a.s. - Jatka Borkovany
Borkovany
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Optimus Via s.r.o. - obec Vyškov
Vyškov
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

V-TRADE, s.r.o. - Kyjov
Kyjov
od 125 Kč/hod.

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu