ParaCENTRUM Fenix se rozroste o další budovu

  • 20. září 2019,
  • 18:10,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Brněnské centrum pro lidi s poraněnou míchou a páteří by se mělo rozšířit o další budovu. Pokud se podaří sehnat dostatek financí, bude moci paracentrum pomoci čtyřnásobně většímu počtu klientů. Projekt podporuje i několik veřejně známých osobností.

Stáhnout video
Reklama

Roztančíme život naplno. To je motto brněnského paraCENTRA Fenix, které se stará o lidi s poraněnou páteří a míchou. Pro 250 klientů, kteří služby centra využívají ale postupně začínají být prostory centra těsné a proto se v budoucnu rozroste.

"Čeká nás velký úkol a to je výstavba nového paracentra, dvoubudového, tady v Brně v Kníničkách a budeme s tím potřebovat trošičku pomoct," uvedl Jan Kerner, fundraiser, paraCENTRUM Fenix.

Proto, aby mohlo být nové centrum postaveno, vznikl projekt 1zMilionu, díky kterému může na stavbu přispět nejen široká veřejnost, ale i významné osobnosti. Projekt i samotné centrum totiž veřejně podporuje například návrhářka Kamila Vodochodská nebo houslista Jaroslav Svěcený, který se do centra přijel osobně podívat.

"Za prvé jsem přijel proto, že jsem chtěl poznat, v jakém prostředí lidé, kteří mají poškozenou míchu, mohou trénovat a můžou rehabilitovat, moc mě to zajímá, protože když jsem si přečetl, že každý rok přibývá 300 lidí s touto problematikou, že v České republice máme 8000 lidí, kteří mají problémy s míchou , tak to jsou čísla, která opravdu s člověkem zahýbají," sdělil Jaroslav Svěcený, houslista.

Jeden z nejvýznamnějších českých houslistů podporuje i další organizace, například takové, které pomáhají lidem s mentálním poruchami. Sám je patronem organizace, která pomáhá těmto lidem zapojit se do pracovního procesu.

"Lidé, kteřé i s mentálním postižením mohou pracovat, mohou se živit, samozřejmě potřebují podporu, pomoc, ale funguje to a to je něco, co mě naprosto fascinuje, když lidem najednou můžete dát něco, co by třeba nezažili, protože by skončili v ústavech," doplnil Jaroslav Svěcený, houslista.

Podporu získává centrum i jako součást komunitního plánování města Brna a Jihomoravského kraje. A kromě darů od lidí shání finance i prostřednictvím grantů dotačních programů. Na plánovanou výstavbu stále chybí necelých sto milionů korun. Nové centrum nabídne handicapovaným větší komfort.

"Ten barák je od začátku projektovaný tak, aby právě mohl sloužit lidem s poškozením míchy, to znamená, aby se tam mohli jednoduše pohybovat, abysme taky dokázali obsloužit více těch klientů, protože samozřejmě dneska fungujeme v nějakých omezených prostorách, kde ta kapacita je menší," dodal Jan Kerner, fundraiser, paraCENTRUM Fenix.

Nové prostory budou také handicapovaným nabízet krátkodobou možnost ubytování. Jeho výstavba umožní navýšit počet klientů až čtyřnásobně. Od jara je připravena architektonická studie a dokumentace k žádosti o stavební povolení je připravena. Teď už je s tím třeba jen doslova pohnout, aby se mohl, podle sloganu centra, roztančit život naplno.




MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Optimus Via s.r.o. - obec Vyškov
Vyškov
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. Rostěnice
Rostěnice-Zvonovice
od 21 000 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu