Lávka přes Svratku spojí Poříčí a Kamennou čtvrť

  • 20. září 2019,
  • 18:14,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Lávka přes řeku Svratku spojující Poříčí a Táborského nábřeží je v současnosti významnou cestou pro pěší i cyklisty. Připravovaná protipovodňová opatření se ale dotknou i jí. Stávající lávka se zbourá a o několik metrů dále se vybuduje nová.

Stáhnout video
Reklama

V současné době sice lávka přes Svratku z ulice Poříčí směrem k Táborskému nábřeží existuje a funguje, jenže kvůli provozu aut po této frekventované komunikaci přejít k lávce od ulice Rybářská chce notnou dávku trpělivosti a vlastně i odvahy. I to je jeden z důvodů, proč město Brno lávku zbourá a vybuduje novou. A součástí prací za šest milionů korun bude tedy i úprava křižovatky ulic Poříčí a Rybářská.

“V rámci této investiční akce dojde ke zbourání té lávky a nahrazení lávkou novou, která bude jenom posunutá o několik metrů. ta výhoda bude, že ta lávka bude plně bezbariérová a bude navazovat na nový přechod. ten bude světelně řízený tak, aby tu intenzitu dopravy, která tam dneska je tak opravdu už nedovoluje, aby ten přechod byl v tom umístění a situaci, v jaké je dneska,” uvedl Petr Hladík, 1.náměstek primátorky, město Brno.

Stavba nové lávky se uskuteční v souvislosti se zhruba půlmiliardovým projektem na oživení nábřeží řeky Svratky. Hlavní součástí tohoto projektu jsou protipovodňová opatření. Ta byla rozdělena do 28 etap, některé z nich byly schváleny jako prioritní. Podle vyjádření dotčených orgánů státní správy stávající lávka nesplňuje některé důležité parametry.

“Jedním z nich je, že tato lávka není nastavena na stoletou vodu, tzn. na Q100, To znamená, že tu lávku musíme vybudovat trošku v jiném místě a musí být hydraulická, bude s e zvedat, protože jinak by musela být ještě tři metry nad terénem. Podle policie zase tato lávka nesplňuje bezpečnostní hlediska, takže požadují přesunutí přechodu a nové osvětlení,” vysvětlila Marta Kolková, vedoucí odboru VLHZ, město Brno.

Celý projekt protipovodňových opatření a revitalizace nábřeží Svratky bude stát zhruba půl miliardy korun. Počítá s oživením nábřeží v úseku od koupaliště Riviéra k mostu v Uhelné ulici. Vzniknou zde také kolonády pro pěší nebo cyklostezky. Město už získalo územní rozhodnutí a do konce roku by mohlo být stavební povolení tak, aby byla počátkem příštího roku vyhlášena soutěž na zhotovitele. Samotné práce by pak mohli začít už zhruba za rok.




Město Slavkov u Brna - budovy s kotelnou
Slavkov u Brna
od 12 200 Kč/měsíc

Detail

Ing. Ivan Vašíček - 01
Zhoř
od 33 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu