Řidiči se učí vytvářet uličku pro záchranné vozy

  • 26. září 2019,
  • 16:54,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Jihomoravská záchranka umístila na více než 40 sanitek velké nálepky pro řidiče s informacemi, jak na dálnicích a víceproudových silnicích vytvořit uličku pro záchranné složky. Mnoho řidičů totiž stále neví, jak se chovat při dojíždění do stojící kolony tak, aby nebránili projetí vozům integrovaného záchranného systému.

Stáhnout video
Reklama

Nálepka ukazuje, že pokud jsou na silnici dva pruhy, ulička pro průjezd záchranných složek má být mezi nimi. V případě tří jízdních pruhů auta z pravého a prostředního pruhu uhýbají doprava, auta z levého pruhu doleva. Ulička tedy vzniká mezi prostředním a levým pruhem.

“Celkově, když začala kampaň, pokud jde o správné vytváření záchranné uličky, tak my pozorujeme, že lidé na to reagují. Řidiči se určitě zlepšují a my jsme jim vděční, že se nám snaží pomoci. Samozřejmě, někdy je situace taková, především kvůli uzavírkám, že řidiči nemají kam uhnout, takže v tu chvíli jsme poměrně bezradní všichni. Ale pokud uhnout možné je, řidiči se snaží pomáhat nám, uvědomují si, že jde o každou minutu, ne-li vteřinu,” uvedla Michaela Bothová, tisková mluvčí, ZZS JMK.

Samozřejmě, nálepky nejsou primárně určeny řidičům, kteří už v koloně stojí. Sanitky fungují jako propagační nosič schématu, jak tuto uličku vytvářet.

“My se snažíme tady těmito nálepkami ještě více poukázat, že záchranná ulička je potřeba, snažíme se vysvětlit jak se má dělat na těch víceproudých komunikacích a jsme rádi, že má nálepka ohlasy a věříme, že to také pomůže,” vysvětlila Michaela Bothová, tisková mluvčí, ZZS JMK.

V tomto asi opravdu platí staré známé, že opakování je matka moudrosti. Čím více osvěty, tím lépe. Záchranná ulička je samozřejmě stejně, jako pro zdravotníky, při zásahu důležitá i pro hasičské a policejní vozy. A ve stále hustší dopravě bude nutnost tvoření těchto záchranných uliček doslova nutností. Zajímalo nás, zda nějaké změny v chování řidičů pozorují při svých výjezdech třeba hasiči.

Záchrannou uličku bychom měli tvořit už při příjezdu ke stojící koloně, protože uhýbat už jedoucím sanitkám nebo hasičům v řadě za sebou těsně stojících vozů někdy dost dobře nejde.




MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 30 000 do 45 000 Kč/měsíc

Detail

Horákova farma,a.s. - Jatka Borkovany
Borkovany
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu