Mladé umělkyně vystavují místo plátna stan

  • 26. září 2019,
  • 17:07,
  • Brno,
  • Karolína Kozumplíková

Duo mladých umělkyň jménem Dog died here studio zahájilo svoji výstavu Člověk zná dobře hvězdu, na které žije. Inspirací jim byl vědecký článek a následně i film. Začínající umělkyně však nepoužili pro své kresby plátno, ale rovnou stan.

Stáhnout video
Reklama

Do konce října mohou zájemci vidět před Galerií Art sytě modrý stan, ten není pouhou reklamní či prodejní plochou, ale jedná se o umělecké dílo dvou začínajících umělkyň nazývajících se Dog died here studio. Projekt navazuje na film vytvořený jednou z nich.

„Nejdřív vznikl Laury film, který…“ začíná vysvětlovat spoluautorka výstavy Johana Novotná. „Který se promítá tady v malém sále, kinosále, a pak jsme na to navázali vlastně s tímhle stanem, protože ten film je vlastně o neúspěšném umělci a snažily jsme se vytvořit tady vlastně poslední přeživší ateliér umělce,“ doplňuje ji kolegyně Laura Trenčanská.

Celá výstava se skládá z několika částí. Před vchodem do galerie je stan nazývaný výtvarnicemi jako ateliér posledního umělce. Dále je zde výstava fotografií vytvořených během natáčení. A poslední částí výstavy je také kinosál, kde se promítá film Laury Trenčanské, který nese stejný název umělecké duo a to Dog died here.

„Tento specifický výstavný prostor, který je tvořený kinosálem a vlastně touto zdí zamnou, že je to vlastně takový negalerijní prostor, který nabízí nové možnosti, jak pojmout vlastně samotnou výstavu jako takovou,“ popisuje kurátorka výstavy Kristína Jamrichová.

Autorky svou výstavu pojali jako příběh umělce, který začíná samotným filmem a dále pokračuje v modrém stanu. Ten představuje poslední ateliér na světě a zároveň také tržní stan, kde hlavní postava filmu prodává svá díla. 

„Ten umělec v tom filmu je vlastně taková štvaná zvěř vlastně, svým kurátorem. My jsme vlastně vytvořily příběh toho umělce, ale vlastně jsme vytvořily i ty kurátory, za které jsme se pasovaly tak trochu my…“ uvádí umělkyně Johana. „My jsme taky takoví kurátoři dneska,“ směje se spoluautorka Laura.

Příběh kurátora i umělce mohou návštěvníci shlédnout nejen na uměleckém snímku, ale také na stanu jako takovém. Jeho strany totiž při rozložení vyobrazují celý děj.

„Je to nevyhnutelné, aby mladí umělci vystavovali a aby jim byly dávány šance. Ten svět umění je vlastně velmi konkurenčním světem a není to jednoduché pro mladého umělce a pro mě je jakoby prioritou tady vystavovat spíš mladé umělce, “ usmívá se kurátorka.

Projekt je součástí cyklu šesti výstav s názvem Exotika blízkého, ten má za účel upozornit především na klimatické změny a ničení životního prostředí. Všechny výstavy z cyklu by však měli být pojímány stejně expresivním a humorným způsobem, jakým ji pojalo Dog died here studio.




Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 25 280 do 37 170 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. Bučovice
Bučovice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 25 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu