Telefonní automaty z Brna pomalu mizí

  • 27. září 2019,
  • 16:11,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Doby, kdy jedinou možností, jak se s někým telefonicky spojit, bylo použití telefonního automatu neboli telefonní budky, jsou už minulostí. Dnes si každý svůj telefon nosí v kapse a tak se většina stále ještě funkčních telefonních automatů pomalu stává ekonomicky nerentabilní a provozovatel je ruší.

Stáhnout video
Reklama

Telefonních budek a automatů byly po celé republice na přelomu tisíciletí desetitisíce. S rozmachem mobilních telefonů je lidé využívali k telefonování stále méně. A dnes už si možná ani neuvědomujeme, že ještě někde stále funkční automaty jsou, přesto, že kolem nich třeba denně chodíme.

“Nejvíce telefonních automatů bylo v ČR na přelomu tisíciletí, to jich bylo cca 30 tisíc. Nyní najdeme napříč republikou necelé 4 tisíce telefonních automatů,” sdělila telefonicky Lucie Jungmanová, tisková mluvčí, o2 Česká Republika.

V Brně se postupně rušily automaty ve všech městských částech. Zmizely tak budky, které sloužily dlouhé desítky let, v minulých letech třeba z Tuřan, Brněnských Ivanovic ale také z centra Brna. Nyní byly tři automaty zrušeny také v městské části Brno-sever.

“Nám to bylo oznámeno ze strany Telefoniky o2, konkrétně v Husovicích že budou zrušeny 3 telefonní automaty. My jsme se dotazovali, nebo dělali jsme průzkum, jestli případně by o některý z nich nebyl zájem. Bylo řečeno, že na náměstí republiky by lidé uvítali, kdyby zůstal, nicméně na náš dotaz nám Telefonica o2 řekla, že je to konečné rozhodnutí, s kterým už nemůžeme nic dělat.Odůvodnili to tím, že dlouhodobě všechny tři automaty nejsou využívány,“ vysvětlil Martin Maleček, starosta, MČ Brno-sever.

Přestože moderní budky umí posílat elektronickou poštu nebo se v nich dá platit kartou, vypadá to, že budou mizet i nadále. A důvodů je hned několik.

“Vytíženost telefonních budek významně klesá, najdeme řadu automatů, ze kterých se téměř nevolá. a proto se postupně ruší. V loňském roce jsme na území celé republiky zrušili asi 2000 automatů. Snižování je v dnešní době, kdy téměř každý vlastní mobilní telefon nebo pevnou linku přirozené. Dalším důvodem k rušení jsou vysoké náklady na údržbu a boj s vandalismem,” doplnila telefonicky Lucie Jungmanová, tisková mluvčí, o2 Česká Republika.

Některé zrušené telefonní budky byly po ukončení své prvotní činnosti využity, třeba jako takové malé veřejné knihovničky, radní v centru Brna by z nich pak chtěli udělat dobíjecí místa pro mobily s wifi připojením. K některému z podobných účelů nabídl budky provozovatel i městské části Brno sever, ovšem ta s podobným využitím nepočítá.

“Neplánujeme v této chvíli, vzhledem k tomu, že v některých těch budkách byly provozovány různé činnosti, které bychom nebyli rádi, aby se tam provozovali, takže neuvažujeme, že by v těchto lokalitách budky zůstávaly a tuhle nabídku jsme nevyužili,” doplnil Martin Maleček, starosta, MČ Brno-sever.

Současné plechové budky tedy alespoň v této brněnské části zachovány nebudou. Možná větší škoda je, že se někde pro připomínku historie nezachovaly ani ty klasické, pro nás pamětníky poetičtější telefonní budky ze sedmdesátých let minulého století. Ty můžeme dnes vidět snad už jen ve filmech nebo v muzeích.




Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Horákova farma,a.s. - Jatka Borkovany
Borkovany
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Kámen PLUS s.r.o. kamenolom
Luleč
od 25 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu