Technické muzeum připravilo sérii přednášek

  • 27. září 2019,
  • 16:15,
  • Brno,
  • Anna Hrubá

Brněnské technickém muzeum chystá na podzim pro své návštěvníky sérii přednášek. Na své si tu přijdou milovníci architektury i kosmonauti amatéři.

Stáhnout video
Reklama

Podzimní program brněnského technického muzea se ponese v duchu rozličných přednášek. Právě v říjnu a listopadu se tu budou moci návštěvníci seznámit zejména s meziválečnou architekturou. V budově muzea se setkají s významnými jmény z oboru dějin umění.

 „Na tomto přednáškovém cyklu se kromě nás podílí i Muzeum města Brna, kde jsou odborníci z řad kunsthistoriků je to Pavel Borský, Dagmar Černoušková a Jindřich Chatrný, kteří se dlouhodobě zabývají touto tématikou a právě oni si pro nás připravili cyklus přednášek o meziválečném období architektury a designérského řemesla,“dodává Radek Slabotínský, kurátor sbírkových fondů.

Výklad se bude týkat skvostů nejpopulárnějších staveb meziválečného architektonického stylu-funkcionalismu.

 „Budou to přednášky na téma vila Tugendhat jako jeden ze skvostů této meziválečné architektury, potom o Masarykových studentských domovech, které byly postaveny koncem dvacátých a koncem třicátých let.   A potom také o významném díle industriálním a to zejména o  plaveckém areálu v Brně-Zábrdovicích.,“ upřesňuje odborný pracovník Technického muzea Slabotínský .

Návštěvníci se dozví i o detailech zachycování těchto budov, a  to především o ateliéru německého umělce - fotografa Rudolfa Sandala. 

„K tomu přistupují další tři přednášky, které se budou týkat fotografického ateliéru Rudolfa Sandala jakožto nejvýznamnějšího fotografa meziválečné architektury nejen brněnské, ale i československé a světové,“ podotýká kurátor muzea.

Na své si však v programu přijdou nejen milovníci architektury, ale například i obdivovatelé kosmonautiky. Ti porovnají představy  a plány  s reálným dosahem legendárního kosmického programu Apollo 11. 

„Ta moje dnešní přednáška je o tom, co se nestalo, já se zaměřuji na projekty , které byly realizované v rámci projektu Apollo ale z různých společenských, technických nebo ekonomických důvodů se nikdy nestaly. Různé plány na základny na měsíci, létající kabinky, jaderné motory, zkrátka techniky, která byla vymyšlena, dnes už na nás působí jako z říše snů ale která nikdy nedostala příležitost,“ vysvětluje nadšeně kurátor letectví a kosmonautiky Tomáš Přibyl.

Zajímavosti z různých odvětví a vědy i mnohem více se dozví návštěvníci technického muzea v Brně v podzimních měsících tohoto roku v rámci přednáškového cyklu s  názvem „O nové Brno“.




ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 25 000 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. Bučovice
Bučovice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu