Hluková mapa ukáže Brněnská nejhlasitější místa

  • 30. září 2019,
  • 18:40,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Především centrum Brna, ale i oblasti poblíž dopravních tahů, sužuje všudypřítomný hluk. Způsobuje ho nejen intenzita dopravy, ale i další zdroje. Informace o tom, jak si jednotlivé oblasti stojí, pomůže Brňanům rozkrýt hluková mapa.

Stáhnout video
Reklama

Všudypřítomný hluk hlavně v centrech velkých měst přes den sice vnímáme, ovšem dokážeme se s ním vyrovnat. Horší je to večer a v noci, kdy právě všudypřítomný hluk ruší spánek. A zjistit, jak na tom které oblasti jsou, se dá podle takzvaných hlukových map. Strategické hlukové mapy v České republice se řeší na základě směrnice Evropského parlamentu.

“Ukládají členským státům v pravidelných pětiletých cyklech mapovat významné zdroje hluku. A těmito jsou pozemní komunikace, železniční tratě, letiště a aglomerace. Jsou tam definovány, kdy se ty komunikace, nebo úseky komunikací, úseky tratí vybírají a na základě těchto podmínek, což jsou hlavně intenzita dopravy na těchto komunikacích,” telefonicky sdělil Pavel Junek z laboratoře pro komunální hluk, Zdravotní ústav Ostrava.

Cílem strategického hlukového mapování je zjištění úrovně hluku ve venkovním prostředí, kterému jsou vystaveni lidé v zastavěných oblastech, ve veřejných parcích nebo v tichých oblastech ve volné krajině, v blízkosti škol, nemocnic a jiných citlivých budov.

“Výsledkem je mapa pětidecibelových pásem v okolí těchto významných hlukových zdrojů. Vlastní ministerstvo zdravotnictví vytvořilo aplikaci, která je veřejně dostupná a v této mapové aplikaci je možné si najít adresu a zobrazit ta pětidecibelová pásma hluku,” telefonicky doplnil Pavel Junek z laboratoře pro komunální hluk, Zdravotní ústav Ostrava.

Zkusili jsme se zeptat obyvatel a návštěvníků Brna, která místa ve městě považují za nejhlučnější.

Pokud třeba sháníte bydlení a jste na hluk citlivější, určitě si nejdříve podle hlukové mapy vyberte tišší oblast. Hlučnost také může a do budoucna určitě bude mít vliv třeba i na ceny nemovitostí v daných oblastech. Největší hlukové zatížení v Brně samozřejmě je kolem hlavních tříd s tramvajovou dopravou a pak také na výpadovkách z města. Nezanedbatelným zdrojem hluku v centru města mohou být také restaurace, zvláště při provozu letních zahrádek. To je však typ hluku, který hluková mapa neřeší.




JD Security s.r.o. - Hodonínsko
Hodonín
od 113 Kč/hod.

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 30 000 do 45 000 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu