Náš spánek negativně ovlivňuje řada faktorů

  • 2. října 2019,
  • 15:21,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Spánek je důležitou součástí zdravého fungování organismu. Podstatná je nejen jeho délka, ale podle nejnovějších poznatků především kvalita. S poruchami spánku pomáhají pacientům v Brněnském spánkovém centru díky moderní diagnostice.

Stáhnout video
Reklama

Ráno po probuzení nejste svěží, necítíte se odpočatí, v noci se často probouzíte, trvá vám dlouho, než usnete - to všechno jsou znaky nekvalitního spánku. A příčin nekvalitního spánku může být spousta.

“Mezi nejčastější poruchy spánku patří nespavost. Projevuje se tak, že člověk nemůže usnout nebo naopak neudrží ten spánek a časně se probouzí. Příčinou mohou být psychosociální problémy, takže si často za tuto poruchu, která postihuje 30 až 50 procent obyvatelstva můžeme sami,” uvedl Ondřej Ludka Vedoucí, spánkového centra, FNUSA.

Nedostatek kvalitního spánku může způsobovat podrážděnost, poruchy koncentrace, paměti, poruchy nálady, poruchy sociálních aktivit, špatnou školní nebo pracovní docházku a řadu dalších negativních jevů. A bohužel, v posledních desetiletích se doba našeho spánku zkracuje.

“Dříve jsme spávali 8,5 h denně, dnes je to v průměru 6,5 - 7 hodin. Takže spíme o hodinu a půl méně a to má vliv nejen na kardiovaskulární systém, což je obor, kterém my se tady zabýváme, ale na celé zdraví člověka,” popsal Ondřej Ludka Vedoucí, spánkového centra, FNUSA.

Po kvalitním spánku by se člověk měl probudit odpočatý. Na kvalitu spánku má výrazný vliv i naše životní prostředí.

“Je to nejenom to, že častěji sedíme u počítačů a televize, které na nás vyzařují to modré světlo, které je škodlivé, které narušuje sekreci některých hormonů, ale také je to třeba vnější hluk. Žijeme často ve městech,kde je zvýšená hlučnost a tento hluk nám nedovolí usnout nebo naopak nás často ze spánku probouzí,” vysvětlil Ondřej Ludka Vedoucí, spánkového centra, FNUSA.

Příčinou nekvality spánku bývají také poruchy dýchání ve spánku, takzvané apnoe, kdy se zastaví dech ve spánku a to vede k mikroprobuzení organismu. To se děje třeba 30x nebo 50x za hodinu.

“Tím, že se ten spánek narušuje, tím, že se člověk pravidelně probouzí, krom toho nám klesá saturace krve kyslíkem. To znamená že v té době, se nám nedokrvuje dostatečně mozek, nedokrvuje se dostatečně srdce a další orgány, které jsou pro nás velmi důležité a to má svoje kardiovaskulární důsledky,” dodal Ondřej Ludka Vedoucí, spánkového centra, FNUSA.

A právě Brněnské spánkové centrum pacienty s těmito poruchami ve spánku pomocí moderní diagnostiky vyšetří a dokáže pacientovi doporučit následný postup.

“Vidíte právě aktivitu mozku, EEG, kde my skórujeme, v jakém stádiu spánku se ten pacient nachází, jestli je v tom lehkém spánku, nebo postupně ten spánek se stává hlubším, až se dostává do toho spánku s těmi rychlými pohyby očí nebo je probuzený,” doplnil Ondřej Ludka Vedoucí, spánkového centra, FNUSA.

Spánku, spánkovým poruchám, ale třeba i chrápání a možnostech jeho odstranění si budeme věnovat v některé z příštích reportáží.




Ing. Ivan Vašíček - 01
Zhoř
od 33 000 Kč/měsíc

Detail

JD Security s.r.o. - Hodonínsko
Hodonín
od 113 Kč/hod.

Detail

Vojenské lesy a statky ČR, s.p. - kasárna Dědice
Vyškov
od 130 do 150 Kč/hod.

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu