Den architektury nabízí program po celém Brně

  • 3. října 2019,
  • 17:10,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Stejně jako další města v Čechách i na Slovensku hostí i Brno festival s názvem Den architektury. Série přednášek, workshopů, filmů a komentovaných prohlídek už po deváté nabízí vhled nejen do brněnské architektury. Brňané akci mohou navštívit až do 7. října.

Stáhnout video
Reklama

Ještě do pondělí 7. října mohou milovníci architektury navštívit několik zajímavých akcí po celém Brně. V rámci 9. ročníku festivalu Den architektury se v Čechách i na Slovensku konají přednášky, výstavy i workshopy. Součástí programu je například promítání filmů, v Brně například o významném architektovi Bohuslavu Fuchsovi.

„Mluví tam několik známých architektů, mluví právě o svém vztahu k Bohuslavu Fuchsovi. Mluví i paní architekta Jiřičná, pan architekt Ludvík Grym, Karel Doležel,“ uvedla Jana Kaštánková, architektka.

Dále program zahrnuje například workshopy pro děti zaměřené na architekturu a nebo prohlídku historického centra Brna.

„Ukážu lidem Brno tak jak vypadalo před velkou přestavbou a popovídáme si něco o tom urbanismu historického centra,“ doplnila Jana Kaštánková, architektka.

Zajímavé brněnské stavby přibližuje zájemcům i několik přednášek. Budou moci například prozkoumat nový kostel blahoslavené Restituty na Lesné a diskutovat o jeho nezvyklém architektonickém pojetí přímo s autorem.

"Ten kostel na je na jednu stranu moderní, ta forma je kruhová, vlastně taková válcová stavba, ale zas na druhou stranu používá třeba osvědčené principy baroka, jakože třeba kopuli nebo třímetrovou římsu. Takže je to vlastně moderní architektura na konzervativních kořenech," sdělil Marek Štěpán, architekt.

Během takového festivalu nesmí chybět samozřejmě výstavy. Například ve vile Tugendhat je k vidění přehled skic autora muzea japonského umění a techniky v Krakově Arata Isozakiho.

"My neprezentujeme celé dílo Arata Isozakiho, ale pouze jeden jeho projekt a celou genezi toho projektu a vznik vlastně muzea, které je světoznámé," řekla Lucie Valdhansová, kurátorka výstavy.

Muzeum Manngha není však jediným jeho dílem a tento architekt získal za svoji práci Pritzkerovu cenu, což je považováno za jakou si Nobelovu cenu za architekturu. A to i přes to, že nepracuje v ateiléru světových rozměrů.

"On do dneška má vlastně velmi malý ateliér, nikdy se nestal takovým tím globálním světovým architektonickým ateliérem a každý ten jeho návrh je velmi specifický. Samozřejmě v tom se snoubí jakási japonská filosofie dohromady s moderní architekturou a to je právě vidět i v tom muzeu Manngha," doplnila Lucie Valdhansová, kurátorka výstavy.

Na speciální finisáž této výstavy dorazí nejbližší Isozakiho spolupracovník z Polska, architekt Krzystof Ingarden se svou přednáškou. Brněnskou část festivalu, který letos nese podtitul Svobodná architektura, zakončí v pondělí 7. října filmy v brněnském Fóru Praha.




ČOS - Speciální servis s.r.o.- Nádraží Břeclav
Břeclav
od 19 500 Kč/měsíc

Detail

Město Šlapanice - Šlapanice
Šlapanice
od 20 130 do 29 520 Kč/měsíc

Detail

PSK Group, spol. s r.o. - BD Nádražní
Slavkov u Brna
od 185 Kč/hod.

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu