V uvolnění bytů sociálně slabým se bude pokračovat

  • 4. října 2019,
  • 14:58,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Otázka počtu bytů, které Brno poskytne lidem v nouzi, je aktuálně ožehavým tématem. Ve věci uvolňování bytových jednotek komplikují situaci podmínky Ministerstva práce a sociálních věcí. Město ale hledá cesty, jak tuto situaci řešit.

Stáhnout video
Reklama

Dvě výzvy Ministerstva práce a sociálních věcí, ze kterých se rozhodlo město čerpat finance zavazují Brno k vyčlenění bytů pro lidi v sociální nouzi. V červnu jich město pro tyto účely uvolnilo 50 a dalších 20 přislíbilo. Veřejnost se ale v posledních týdnech bouřila. Někteří vyjádřili dojem, že tento počet bytů je nízký a situaci bytové nouze v Brně nemůže vyřešit. Kvůli podmínkám, které výzvy ministerstva městu udělují, ale není poskytnutí dalších bytů tak jednoduché, jak se může zdát.

„Problém je v tom, že MPSV dalo takovou poměrně striktní podmínku, do té výzvy, kterou my musíme splnit, a to je, že všechny ty byty, které tam dáme, žěch 20, musí být mimo takzvanou sociálně vyloučenou lokalitu."

Z pohledu města Brna, však definice sociálně vyloučené lokality, není aktuálně dobře nastavena a a mezi tyto lokality jsou řazeny i oblasti, které jsou často pro občany hledající bydlení naopak atraktivní.

„Když si vezmete, že do takzvané sociálně vyloučené lokality spadají ulice jako je například Radnická nebo Černopolní, tak určitě každý brňan, který se tu pohybuje, tak spíš by byl rád, kdyby na takovéto ulici mohl bydlet a znovu říkám, například Černopolní z mého pohledu rozhodně není sociálně vyloučenou lokalitou."

Jistou zbytečnost této podmínky vnímají i zastupitelé některých městských částí, například Brna-střed, kde je právě velká část potenciálně využitelných bytů umístěna právě v takových lokalitách.

„Pokud je někdo skutečně v bytové nouzi, žije někde na ulici pod mostem, na ubytovně a podobně, tak se domnívám, že pokud potřebuje tuto bytovou situaci vyřešit, tak úplně v pohodě může zvládnout soužití se svými spoluobčany v nějaké té více či méně vyloučené lokalitě a myslím si, že naopak ty sociální byty by měly být v těch vyloučených lokalitách."

A to už jen z toho důvodu, že pokud se takový byt nachází v běžné lokalitě, mohou mít s některými nájemníky, kteří mohou být do určité míry nepřizpůsobiví, ostatní obyvatelé problémy. S tím souvisí další podmínka ministerstva, kterou se naštěstí díky dohodě podařilo zrušit. Původně byli totiž při vybírání osob a rodin, které budou ubytováni, bodově zvýhodněni lidé s kriminální minulostí. Díky tomu mají teď městské části méně obav z nepřizpůsobivých občanů a jsou ochotni byty městu pro tyto účely uvolnit.

„Nějaké byty pro tyto sociální účely určitě zvládneme uvolnit,takže je to jenom otázka diskuse, kolik magistrát bude chtít těch lidí reálně zabydlet, jaké budou naše možnosti a my pochopitelně nemůžeme pomíjet ty naše vlastní běžné žadatele.“




AGEN-CE, s.r.o. Bučovice
Bučovice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Obec Nebovidy - Nebovidy
Nebovidy
od 30 000 do 36 000 Kč/měsíc

Detail

Horákova farma,a.s. - Jatka Borkovany
Borkovany
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu