Kancelář architekta města představuje výstavu

  • 7. října 2019,
  • 18:58,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Tři roky pro Brno. Tak zní název výstavy, která dává nahlédnout do posledních 12-ti měsíců fungování Kanceláře architekta města Brna. Součástí vernisáže bylo i představení nové knihy.

Stáhnout video
Reklama

Těmito slovy zahájila tisková mluvčí KAMu výstavu, která mapuje práci kancelaře městského architekta za poslední, v pořadí třetí, rok jejího fungování.

"Výstava je především vizuální, takže lidé se mohou podívat na hodně obrázků, fotografií, mapy, prostě aby to byl hezký zážitek," uvedla Jana Běhalová, tisková mluvčí, KAM.

Prostřednictvím těchto exponátů budou moci návštěvníci nahlédnout do práce týmu, který se za poslední roky výrazně posunul.

"K aktuálnímu dni máme něco přes 40 zaměstnanců, ten tým se rozrostl, původně jsme začínali v malém týmu osmnácti lidí, ale tím, že nám přibývá úkolů, že právě pracujeme na novém územním plánu nebo na nové čtvrti Trnitá, tak vlastně ten tým se rozšiřuje o další urbanisty a další odborníky, dopravní inženýry, krajinářské architekty a další," doplnila Jana Běhalová, tisková mluvčí, KAM.

Brňané se mimo jiné dozvědí informace o konkrétních změnách. Například, kdo navrhne podobu budovy hlavního nádraží nebo kdy se v Brně začne stavět více bytů. Program vernisáže doplnilo i trio hudebníků, kteří byli vybráni pro tuto příležitost právě proto, že často hrávají v ulicích města.

A některé tyto ulice a části Brna radikálně změní podobu, právě díky projektům, které se za poslední roky podařilo zahájit. Na uplynulé období je pyšný i sám ředitel organizace.

"Jsem velice spokojený a ta skutečnost předčila všechna naše očekávání," sdělil Michal Sedláček, ředitel, KAM.

Kromě plánů a návrhů, jak se bude v budoucnu město Brno formovat, se bude možné podívat i na konkrétní exponáty, které lze ve veřejném prostoru najít.

"Součástí výstavy je i ukázka městského mobiliáře, máme tady otočnou lavičku, kterou vlastně navrhoval tým kanceláře architekta města Brna," řekla Jana Běhalová, tisková mluvčí, KAM.

Současně s výstavou spatřila světlo světa i nová kniha Principy tvorby veřejných prostranství, kterou sepsal právě tým KAMu. Je jakýmsi manuálem pro ty, kteří tvoří podobu města. Jeho náměstí, ulice, čtvrti i parky.

"Hodně věcí v ní je univerzálních, takže by se to dalo brát jako vodítko i pro jiná města, ale nebylo to tak zamýšleno. Většina příkladů jak pozitivních a negativních je z Brna a je to opravdu cíleno primárně na Brno," popsal David Zajíček, vedoucí oddělení veřejného prostranství, KAM.

Kniha má deset kapitol, které jsou rozděleny podle jednotlivých oborů, které se ve veřejných prostorách setkávají. Výstava v Urban centru bude pro návštěvníky připravena do osmého listopadu. Otevřena bude každý všední den od deseti do dvanácti a od třinácti do osmnácti hodin.




Vojenské lesy a statky ČR, s.p. - kasárna Dědice
Vyškov
od 130 do 150 Kč/hod.

Detail

Město Slavkov u Brna - budovy s kotelnou
Slavkov u Brna
od 12 200 Kč/měsíc

Detail

MIDAHO, s.r.o. - Popůvky
Popůvky
od 30 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu